Consulul Ucrainei la Suceava: „Situatia la estul Ucrainei e foarte grava”


Intră acum și în grupul de

vasyl boeciko

Vasyl Boeciko, consulul Ucrainei la Suceava:

„Situatia la estul Ucrainei e foarte grava si ea se schimba de la minut la minut. Influenta Rusiei este evidenta. Guvernul ucrainean, in fiecare zi da informatii cu ce se intampla. Presedintele Rusiei a recunoscut ca separatistii din Crimeea au fost sustinuti de Rusia. Am crezut ca ultimele semnale de la Geneva ne ajuta foarte mult, dar nu s-a intamplat asa. Situatia interna este agravata.

Economia tarii a scazut cu cel putin 7 % in ultima perioada si ce se va intampla mai departe doar Dumnezeu mai stie. Pentru Ucraina e foarte important sa pastram un stat unitar. Problema federalizarii nu e binevenita. Se vorbeste foarte mult despre asta. In privinta largirii drepturilor pentru regiuni, Guvernul  a propus pentru est ca ei pe o perioada de tranzitie sa propuna niste candidaturi de guvernatori cum ii doreste lumea din zona. Guvernul ii va accepta.

Cea mai mare problema acum e organizarea alegerilor prezidentiale. Avem sperante ca dupa 25 mai, dupa aceste alegeri, situatia interna se va stabiliza. Vom vedea. Guvernul face tot ce e posibil pentru asta.

Nu vom recunoaste ocuparea Crimeii de catre Rusia. Avem toata sustinerea din partea comunitatii internationale. In estul Ucrainei continua actiunile antiteroriste. Nu folosim forta armata decat pentru a linisti spiritele. E inca un pas inainte din partea guvernului ucrainean.

Ucraina asteapta semnarea acordului de asociere economica cu UE. Asteptam imprumuturile din partea Bancii Mondiale si a FMI si SUA. Am primit niste bani pentru sustinerea economica. Asteptam un mare sprijin international si de observatori pe 25 mai. E foarte util si multumesc presedintelui Romaniei si Guvernului pentru sprijin.

Situatia la frontiera cu Romania e stabila. Trecerea frontierei are loc in mod normal. Inainte de Paste, mii de cetateni romani au fost la Cernauti. Partea ucraineana a sustint initiativa senatorului Geoana care a fost bine primita. Personal, am primit o scrisoare de la Geaona si m-a rugat sa vin cu niste idei pragmatice in privinta colaborarii transfrontaliere. Astept si eu un raspuns din partea autoritatilor din Cernauti.

Ca proiect, exista redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus. Noi avem o rugaminte in ce priveste sprijinul si mai puternic la nivel regional. Multumim presedintelui Nechifor, dar asteptam sprijinul regional si mai departe. Dl Nechifor a venit cu initiativa catre Cernauti de a organiza o intalnire pentru a discuta concret proiectele trasfrontaliere si micul trafic de la frontiera.”


Intră acum și în grupul de