O noua conceptie pentru tratarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala


Intră acum și în grupul de

Participantii la forum au avut posibilitatea sa cunoasca si sa impartaseasca preocuparile privind politicile de sanatate mintala si de a identifica atit problemele cu care se confrunta sanatatea mintala ca parte a sanatatii publice in Romania, cit si solutii viabile pentru rezolvarea acestora. In cadrul lucrarilor s-a subliniat necesitatea infiintarii unui Centru National de Psihiatrie Comunitara care sa stabileasca strategii in domeniul asistentei psihiatrice comunitare. Acest Centru National ar urma sa colaboreze cu ministerele Sanatatii si Educatiei in vederea finantarii si organizarii unor cursuri de specializare a personalului care va deservi centrele locale de asistenta psihiatrica.

Presedintele Forumului pentru Politici Locale din Cimpulung Moldovenesc, medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc a declarat ca participantii s-au pronuntat pentru infiintarea unor Forumuri de politici locale care sa se reuneasca intr-un Forum national ca va oferi Centrului National de Psihiatrie Comunitara „pirghiile de rezolvare” pentru solutionarea problemelor din domeniul sanatatii mintale.

Presedintele Forumului pentru Politici Locale din Cimpulung Moldovenesc, medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc a declarat ca Forumul pentru Politici Nationale face parte dintr-un program pe care Hamlet Trust Londra il deruleaza in Romania in parteneriat cu Fundatia Orizonturi din Cimpulung Moldovenesc , organizatie care militeaza pentru schimbarea opticii societatii si persoanelor cu dizabilitati psihice asupra conceptului de boala mintala.

El a spus ca sanatatea mintala nu este numai o problema a persoanelor cu dizabilitati psihice sau a familiilor acestora , ci este si o problema a comunitatii locale si a societatii.

Paziuc a spus ca, in general, pacientii cu probleme de sanatate mintala sint stigmatizati si marginalizati in comunitate si societate si de aceea este necesara schimbarea mentalitatii si imaginii despre boala psihica .”Nu trebuie sa ne fie teama de boala psihica , de bolnavul cu dizabilitati psihice, ci de necunoasterea noastra”, a spus Paziuc.

.El a adaugat ca la nivel comunitar este necesara sensibilizarea autoritatlor locale pentru promovarea drepturilor omului cu probleme de sanatate mintala si respectarea acestora, precum si adoptarea unor strategii si politici care sa stimuleze oferirea de alternative comunitare. “Tratamentul persoanelor bolnave nu trebuie sa inceapa cu internarea, ci cu monitorizarea inca din scoala in cadrul unor cabinete de consiliere psihologica”, a spus Paziuc.

Tot in cadrul acestui forum a fost lansat un concept nou, ca o posibila alternativa in politicile de sanatate mintala si anume, realizarea unor intreprinderi sociale in care persoanele cu dizabilitati psihice sa poata fi integrate in munca, sa se simta utile si sa fie integrate in familie si societate, dindu-le in acelasi timp atit sansa sa-si dezvolte deprinderi noi , sa combata marginalizarea, dar si posibilitatea unei independente financiare.

Dr.Paziuc a subliniat ca la Cimpulung Moldovenesc se doreste incheierea unui parteneriat cu Primaria in vederea realizarii unei astfel de intreprinderi sociale , prin preluarea unor sere in care persoanele cu dizabilitati psihice sa poata lucra dupa externare.

Directorul Directiei de Sanatate Publica Suceava, Cristian Irimie a declarat in cadrul lucrarilor forumului ca doreste ca in judetul Suceava sa inceapa un alt mod de abordare a psihiatriei .

“Nu poate exista sanatate publica fara sanatate mintala.Cu sprijinul celor care fac parte dintre beneficiarii serviciilor de sanatate mintala sint convins ca psihiatria, boala psihica va putea fi privita altfel decit pina acum de catre cei din jur”, a spus Irimie.


Intră acum și în grupul de