Cinci situatii deosebite in domeniul mediului in Suceava. Una priveste fabrica de resapare cauciucuri din Slobozia


Intră acum și în grupul de

Garda de Mediu Suceava a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, mai multe situaţii deosebite în judeţ, între care situaţia fabricii de reşapare a cauciucurilor din Slobozia Sucevei, sau deversarea unor ape cu coloranţi de la Fabrica de panouri din Siret.

 Potrivit unei analize prezentate în Colegiul Prefectural Suceava, Garda de Mediu Suceava a avut în primele şase luni situaţii deosebite printre care deşeurile de abatorizare a cailor descoperite pe malul râului Siret, în satul Băneşti, comuna Fântânele, în data de 2 ianuarie 2014.

În 23 februarie o altă situaţie deosebită a fost deversarea de ape impurificate cu coloranţi în canalul colector ce debuşează în pârâul Abatorului din Siret, de către SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER PANELS SRL – FABRICA PANOURI DIN LEMN Siret.

incendiu fabrica cauciucuri slobozia

Între situaţiile sesizate a fost şi degradarea, în data de 1 mai 2014, a habitatului prioritar 4070 de tufărişuri de jneapăn şi bujor de munte din Parcul Naţional Călimani.

În urma colaborării cu I.P.J. Suceava, Primăria Vatra Dornei şi Administraţia Parcului Naţional Călimani au fost identificaţi doi din cei trei conducători ai autoturismelor de teren care au fost sancţionaţi contravenţional.

Garda de Mediu Suceava a verificat şi petiţiile locuitorilor satului Slobozia Sucevei, comuna Grăniceşti, privind activitatea de reşapare a cauciucurilor în cadrul operatorilor economici ce funcţionează pe amplasament.

 În urma acţiunilor de inspecţie realizate, s-au aplicat  68 sancţiuni contravenţionale principale, din care 33 amenzi în valoare totală de 495.600 lei (din care s-au încasat 22 amenzi în valoare de 111. 500 lei, diferenţa fiind în termen sau contestate în instanţă), 35 avertismente.

Totodată, s-au aplicat şase sancţiuni contravenţionale complementare – suspendări de activitate faţă de SC MIGADO AMG SRL Şcheia, pct. lucru Grăniceşti – exploatare agregate minerale; Adăscăliţei Ioan – Preuteşti – debitare material lemnos, SC LIDORO PROD COM SRL Vicovu de Sus – fabricare încălţăminte;          SC ARBEIT UND SPASS SRL Ţibeni – exploatare agregate minerale;    SC TEHNOCON SRL Fălticeni – exploatare agregate minerale şi staţie betoane şi       SC PESCOLIV SRL Fălticeni – piscicultură, dar şi o  propunere de suspendare a actelor de reglementare – SC NICŞAN CĂLINEŞTI SRL Şerbăuţi.

În semestru I 2014, Comisariatul Judeţean Suceava a derulat o serie de activităţi menite să crească gradul de implicare a societăţii civile şi mass-mediei în problematica protecţiei mediului prin informare şi conştientizare, acţiuni cu unităţile de învăţământ şi ONG-urile din domeniu fiind marcate prin acţiuni specifice zilele importante din calendarul ecologic, cum ar fi Ziua Mondiala a Mediului – 5 iunie, dar şi Ziua Gărzii Naţionale de Mediu – 12 martie, ocazii ce au constituit oportunităţi de prezentare a instituţiei, atribuţiilor şi personalului acesteia, prin dialog deschis, acţiuni de promovare a valorilor ecologice, implicare în parteneriate pe proiecte orientate către cetăţean şi mediul de viaţă al acestuia.


Intră acum și în grupul de