Ziua Pompierilor din Romania a fost sarbatorita si la Suceava. Locuitorii orasului au asistat la parada pompierilor si au admirat tehnica de interventie


Intră acum și în grupul de

“Ziua Pompierilor din România” a fost marcată și la Suceava cu numeroase activități, atât pentru sărbătoriți, cât și pentru cetățenii municipiului reședință de județ.ISU ziua pompierilor 2014 (15)

Ziua Pompierilor a fost sărbătorită în Suceava cu o serie de activităţi premergătoare, desfăşurate la sediul inspectoratului.

Ca în fiecare an, de ziua armei, pompierii care obţin rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice, sunt avansaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în cadrul festivității, după prezentarea mesajelor de felicitare ale preşedintelui României, primului ministru, ministrului M.A.I., secretarului de stat în M.A.I.- dr. Raed Arafat, inspectorului general şi al inspectorului şef, doi ofiţeri şi cinci subofiţeri au fost avansați în grad înainte de termen, în temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului general al I.G.S.U.

De asemenea, alți 50 de pompieri militari au primit diplome de merit, de onoare şi de excelenţă, plachete onorifice, embleme de merit, distincţii de serviciu-insigne simbol şi insigne onorifice, pentru rezultatele obţinute.

Festivitatea de la sediul inspectoratului a continuat cu un simpozion dedicat „Bătăliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din România” şi  Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş – patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof.dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Totodată, în cursul săptămânii trecute au fost prezentate în cadrul expoziţei „Arc peste timp” mai multe documente şi fotocopii din Arhivele Naţionale, cu file din istoria pompierilor suceveni şi evoluţia formaţiunilor din domeniul situaţiilor de urgenţă, atât la sediul inspectoratului cât şi la cel al Palatului Administrativ.

Sâmbătă, pe 13 septembrie, acțiunile dedicate Zilei Pompierilor au început cu depunerea unor coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judeţ şi la statuia „Pompierul”, din faţa Bisericii Militare din Suceava, în prezența oficialităţilor, a cadrelor militare active şi în rezervă, a jurnaliştilor şi a celor care au dorit să fie alături de sărbătoriţi.

După ceremonialul militar, în foişorul din Parcul Central al municipiului a urmat un moment susţinut de Fanfara Primăriei, cu cântece patriotice şi de promenadă.

Concomitent cu programul de muzică, în faţa Palatului Administrativ, sucevenii au admirat tehnica de intervenţie a salvatorilor și s-au documentat la punctele de informare. Defilarea pompierilor, cu cântec şi cu toate autospecialele din dotare, a stârnit admirația și recunoștința locuitorilor Sucevei, pompierii deplasându-se pe traseul Palatul Administrativ – Biblioteca Judeţeană – Hotelul Bucovina – Policlinica Municipală – Stadionul Areni – sediul inspectoratului.

Pompierii suceveni au dorit să arate tuturor cetățenilor mici fragmente din activitățile la care iau parte și se pregătesc pentru a face față oricăror solicitări, astfel, în toate subunităţile din judeţ au fost „Porţi Deschise”. Mai mult de atât, în parcarea Iulius Mall Suceava, toţi cei prezenţi au putut viziona exerciţii demonstrative, tehnica de luptă şi punctele de informare preventivă ale pompierilor.

Sâmbătă, Pompierii Români au aniversat 166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. Atunci s-a scris cu litere de aur ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român. Ducând mai departe tradiţia Armei, pompierii au respectat şi îndeplinit cu abnegaţie misiunile încredinţate nobilei profesii de salvator.


Intră acum și în grupul de