Agricultorii suceveni, imbiati de autoritati sa se asocieze dupa model francez pentru a castiga mai mult


Intră acum și în grupul de

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a lansat, marţi, în dezbatere publică, intenţia autorităţilor judeţene de a sprijini înfiinţarea unui parc agricol sau a unei cooperative pe model francez astfel încât fermierii suceveni să vândă produsele la un preţ mai bun, negociat, care să le aducă şi un profit consistent şi constant.

Nechifor a spus că agricultura franceză se bazează pe cultura asocierii între fermieri.

El a arătat că a discutat cu fermierii suceveni care au fost în Franţa într-o vizită de documentare şi că a înţeles că entuziasmul acestora pentru a implementa modelul văzut acolo este mare, că există o dorinţă chiar de înfiinţare a unui parc agricol mare care să includă şi judeţele Botoşani şi Iaşi.

Preşedintele CJ a adăugat că va organiza o întâlnire a Consiliului Consultativ pe probleme de agricultură unde vor fi expuse propunerile celor care au fost în Franţa pentru crearea unei structuri asociative, parc agricol sau cooperativă, care să ridice agricultura suceveană la nivel european şi care să reziste în faţa unei pieţe concurenţiale.

Nechifor agricultori

Nechifor a mai spus că în Franţa, partenerii de acolo ştiau ce înseamnă România şi Suceava din perspectiva producţiei agricole.

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, a spus că vizita în Franţa a fost benefică, fermierii suceveni văzând cum funcţionează o asemenea structură şi a anunţat că în perioada 23-25 octombrie reprezentanţi ai acestei cooperative, Cavac, vor veni la Suceava în vizită oficială pentru a întreprinde demersuri de parteneriat cu fermierii suceveni.

 „Până atunci noi trebuie să demarăm înfiinţarea parcului agricol. Managerul francez este dispus să investească să facem silozurile aici. Cred că vizita asta va aduce rezultate”, a spus Costan.

El a menţionat că silozul de cereale pe care intenţionează să îl construiască partenerul francez va avea o capacitate de 20.000 de tone şi ar urma să fie amplasat în zona unei staţii de cale ferată pentru ca marfa să fie transportată uşor spre zonele de îmbarcare pe vase.

Grupul Cavac situat în vestul Franţei este înfiinţat de peste 40 de ani şi este o cooperativă fondată de şi pentru agricultori care sunt clienţi, furnizori şi acţionari, se arată pe pagina oficială a grupului francez.

Consiliul de Administraţie al grupului este ales de membrii acestei cooperative după principiul „un om, o voce” având rolul de a defini politica grupului, strategia acestei asocieri în legătură strânsă cu conducerea executivă a acestui grup.

Această funcţionare democratică a grupului face ca agricultorii să fie implicaţi puternic în viaţa cooperativei, dar şi să obţină beneficiile asocierii, mai precizează sursa citată.


Intră acum și în grupul de