Ministrul Justitiei la inaugurarea sediului Judecatoriei Falticeni promite investitii la Judecatoria Radauti si extinderea Palatului de Justitie din Suceava


Intră acum și în grupul de

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost prezent, luni, la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Fălticeni, fiind întâmpinat de preşedintele Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş şi de preşedintele Judecătoriei Fălticeni, Emanuela Gabriela Dieac.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava a făcut cu acest prilej o prezentare a instanţei fălticenene şi a activităţii acesteia, iar preşedintele Judecătoriei Fălticeni a expus problematica cu care se confrunta instanţa din cauza spaţiului impropriu de desfăşurare a activităţii.

gabrieala dieac

Preşedintele CSM, Adrian Bordea, a arătat în discursul său că în ceea ce priveşte independenţa justiţiei lucrurile sunt clare şi ireversibile.

„Dar pentru a păstra această independenţă care este atributul fundamental al magistratului, trebuie să socotim imparţialitatea pe care magistratul trebuie să o ofere societăţii pentru că societatea cere o justiţie logică, o justiţie etică o justiţie care să facă dreptate. Iar obligaţia judecătorului este să facă dreptate indiferent ce se va întâmpla”, a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

El a subliniat că este necesar ca toată societatea să constate că justiţia trebuie să fie recunoscută şi în formele în care poate să se manifeste şi în sediile în care poate funcţiona.

„Starea de normalitate e aceasta. Justiţia trebuie să existe să fie perenă şi va fi perenă”, a spus Bordea.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman a arătat că este bucuros că s-au finalizat lucrările la această investiţie şi că municipiul are acum o clădire frumoasă, funcţională, utilă. El a menţionat că locul unde a funcţionat judecătoria veche va fi folosit pentru  birouri pentru primărie.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus şi el că a fost construită o clădire frumoasă şi a apreciat efortul făcut de autorităţile locale şi cele din justiţie pentru finalizarea acestui proiect.

cazanciuc

„Apreciez efortul făcut împreună şi sper să o folosiţi la capacitate”, a spus Nechifor.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, la rândul său, că inaugurarea noului sediu al Judecătoriei este un moment important pentru Fălticeni, dar şi pentru Justiţie.

El a arătat că procesul de justiţie ţine şi de infrastructură. Totodată, Sinescu a mai spus că în Fălticeni se mai află în derulare un proiect important, Spitalul municipal.

Sinescu a spus că investiţii în sănătate şi justiţie reprezintă grija pentru oameni.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că se bucură că a reuşit să fie parte a acestui proiect.

„Anul trecut în decembrie vizitam şantierul acestui proiect, iar astăzi ne aflăm la inaugurare, o clădire parte a sistemului judiciar din România”, a spus ministrul.

El a explicat că la preluarea mandatului unul dintre obiective a fost  de a investi în infrastructura din justiţie care nu înseamnă numai condiţii mai bune pentru judecători, pentru magistraţi, ci înseamnă acces mai facil la justiţie, înseamnă, în mod normal, durata mai scurtă a proceselor.

cazanciuc falticeni

„Faptul că am reuşit să investim în acest sediu, dar şi în altele din ţară, înseamnă că ne-am asumat acest angajament. Din peste două sute de sedii de instanţă din România, o sută au condiţii improprii. De aceea am lansat un proiect naţional de investiţii în sedii de instanţă şi sper să beneficiem de sprijinul Guvernului pentru a duce la capăt acest proiect, având angajamentul premierului cât şi al vicepremierului că putem finaliza într-un timp rezonabil acest proiect”, a spus Cazanciuc.

 

El a mai arătat că proiectul său nu prevede doar investiţii în clădiri propriu-zise, ci şi în IT.

„Am lansat procedură de achiziţii pe un proiect naţional de investiţii în IT astfel încât să avem la finalul anului viitor în instanţele din România un dosar electronic astfel încât părţile să-l poată accesa de la distanţă fără să mai fie nevoie să piardă timp fără să mai calce în instanţă când nu e necesar pentru a avea acces la propriile dosare”, a explicat ministrul.

 

Totodată, el a subliniat că acest efort de consolidare a infrastructurii trebuie dublat de un efort de consolidare a independenţei magistraţilor.

„Cred că nimeni nu mai poate vorbi în ziua de azi decât de independenţă. Orice discuţie legată de independenţa magistraţilor în spaţiul public nu-şi mai are rostul, acest lucru fiind deja evident. Vedem soluţii ale procurorilor, vedem soluţii ale judecătorilor care sunt cu siguranţă în afara oricărui dubiu că se bazează doar pe lege. Dacă cineva îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi în ziua de astăzi se înşală amarnic”, a declarat Cazanciuc.

El a mai spus că dincolo de infrastructură e nevoie de modificări normative, exemplificând cu  un proiect de modificare a Codului de procedură civilă care să ducă la degrevarea instanţelor.

 adrian bordea

„Am lansat, un proiect prin care, până la sfârşitul anului să fie primii paşi făcuţi, astfel încât fiecare cetăţean al României să aibă acces gratuit la ceea ce înseamnă legislaţie. E foarte uşor să spui că nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, dar să pretinzi anumite sume de bani pentru cunoaşterea legii. De aceea e nevoie de acest proiect, e nevoie pentru a face o formă de prevenţie, pentru a face o formă de educaţie până la urmă”; a spus Cazanciuc.

 

El a mai spus că împreună cu Ministerul Educaţiei a lansat un proiect de voluntariat prin care se 500 de magistraţi prezintă în şcoli consecinţele nerespectării legii.

 

Totodată, ministrul Justiţiei a declarat că a fost la Rădăuţi şi a văzut condiţiile de acolo şi consideră că trebuie începute şi la Rădăuţi lucrări de modernizare a Judecătoriei.

Totodată, el a promis sprijin pentru extinderea Palatului de Justiţie din Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de