VIDEO FOTO Premiera la Suceava: un radar cu laser tip pistol va prinde vitezomanii de pe soselele judetului. Afla de cand va fi pus in functiune


Intră acum și în grupul de

Peste două săptămâni șoferii vitezomani vor avea un nou inamic. Un aparat radar cu laser tip pistol a intrat deja în dotarea polițiștilor suceveni de la Serviciul Rutier.

radar TruCAM (48)

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava a fost prezentat noul aparat radar, marți dimineață, după care acesta a fost testat pe DN17, în zona Zidului Morții.

Pistolul radar cu laser este o premieră pentru județul Suceava, el va fi dat în acomodat pentru o lună de zile, după care dacă se va dovedi utilitatea lui și dacă vor exista bani, va putea fi cumpărat, costul de achiziție al unui astfel de radar plecând de la suma de 10.000 de euro.

Potrivit șefului Serviciului Rutier Suceava, comisar Petrică Juncan, „aparatul este ceva nou, de ultimă generație și este foarte greu de contestat. Are mai multe proceduri de calculare a vitezei, filmează, fotografiază, este foarte ușor de utilizat, se fac economii la carburant și poate fi folosit fără autospecială radar. Trebuie un singur om și aparatul”, a declarat Petrică Juncan.

Acesta a mai precizat că numărul de radare care există în județul Suceava nu este suficient:  „Avem zece MCV-uri și alte patru autospeciale doatate cu aparatură radar tip Python, dintre care două la Ordine Publică și două la Serviciul Rutier”, a spus Juncan în conferința de presă.

radar TruCAM (65)

În ceea ce privește numărul de accidente cu consecințe grave, șeful de la Rutieră a susținut că acestea sunt în scădere, comparând cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În momentul de față, la nivelul județului Suceava, suntem în scădere cu privire la numărul de accidente cu consecinte grave: minus12 față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem un plus de două persoane decedate, minus 22 de persoane rănite grav și minus 20 de persoane rănite ușor ”, a completat Juncan.

Noul aparat radar TruCAM care va fi funcțional abia peste două săptămâni, după perfectarea actelor, este produs în SUA și este folosit în peste 51 de țări din întreaga lume. Așa cum a descris aparatul reprezentantul companiei producătoare, Sandu Bublea, radarul TruCAM este cel mai ușor și cel mai compact aparat de măsurare a vitezei, dotat cu cameră foto, ce poate fi utilizat de la o distanță maximă de 1.200 metri. Mai mult decât atât, noul radar nu poate fi detectat și vine dotat cu un sitem de antibruiere, perfect pentru a fi folosit indiferent de locație sau densitate a traficului.

radar TruCAM (72)

Pistolul radar prezintă și avantajul că poate fi folosit pe timp de noapte, iar referitor la contestarea amenzilor, în România, nicio contestație nu a avut câștig de cauză.

În cadrul unei acțiuni de testare a aparatului radar TruCAM pe DN 17, la „Zidul Morții”, în aproximativ 30 de minute, 11 șoferi au fost prinși depășind limita legală de viteză. În sectorul de drum de la șoseaua de centură, de la „Zidul Morții”, limita maximă de viteză este de 30km/h, însă polițiștii au prins șoferi care circulau cu 91km/h, 117km/h sau chiar cu 126km/h.

Din fericire pentru șoferii prinși de polițiști, aceștia au primit doar cu un avertisment verbal, deși s-ar fi ales cu suspendarea dreptului de a conduce între 30 și 90 de zile și o amendă consistentă.

” frameborder=”0″ allowfullscreen>

„În cadrul exercițiului au fost depistate mai multe persoane care au depășit regimul legal de viteză, vestea bună pentru șoferi fiind că acesta a fost doar un exercițiu.  Sperăm că prin această activitate să îi motivăm, să îi responsabilizăm, pentru respectarea regulilor rutiere în ceea ce privește regimul legal de viteză, însă vestea mai puțin bună este că în maxim două săptămâni acest aparat va deveni operațional, vor fi obținute toate avizele astfel încat, el va intra în dotarea polițiștilor rutieri și va fi pus efectiv la treabă pentru monitorizarea șoselelor de pe raza județului Suceava. A doua veste bună este aceea că noi sperăm ca gradul de siguranță rutieră să crească odată cu achiziționarea acestui aparat radar și să ducă la diminuarea accidentelor rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, la finalul activității demonstrative pe de DN 17, la „Zidul Morții”.


Intră acum și în grupul de