Mosia din Salcea a nascut mari probleme in familia Sturdza. Aceasta a fost vanduta fostei femei de serviciu a lui Elie Sturdza


Intră acum și în grupul de

Moşia din Salcea ce conţine un conac şi aproape cinci hectare de teren în intravilanul oraşului a fost obţinută, în anul 2003, de Elie Vlad Strudza, în urma unei sentinţe civile pronunţată de Tribunalul Suceava.

La acea dată, Elie Vlad Sturdza, a cerut în baza Legii 10/2001 de la APAPS şi Agromec SA Salcea, să îi fie restituite în natură imobilele cu destinaţia de construcţii, conac şi anexe precum şi terenul aferent, delimitat de ziduri, preluate de stat în anul 1949.

sturdza mosie conac salcea

În motivare, Elie Vlad Sturdza a arătat că are vocaţie succesorală la moştenirea familiei Băleanu, fiind soţul supravieţuitor al Luciei Băleanu, fiica foştilor proprietari şi administratorul moşiei şi imobilelor la data preluării lor de statul român.

El a mai arătat că a formulat notificările cerute de lege, dar că nu a primit nici un răspuns sau acesta a fost nesatisfăcător motiv pentru care s-a adresat instanţei.

Instanţa a constatat că acţiunea este întemeiată şi că imobilul se încadrează în categoria celor prevăzute de lege.

Agromec SA Salcea a făcut apel la Curtea de Apel Suceava care însă a menţinut prima decizie a Tribunalului, iar aceasta a rămas definitivă şi irevocabilă în anul 2005.

Un an mai târziu, Paltin Sturdza, fiul lui Elie Vlad Sturdza, împuternicit de acesta cu procură autentificată la Ambasada României la Madrid, vinde moşia unei femei din municipiul Tulcea, Gabriela Rodica Zaharia cu suma de 120.000 de euro.

În documentele DNA se menționează că, în 2009, Ioan Adam s-a căsătorit cu judecătoarea Bularca Anca Roxana, iar nașii acestora de cununie au fost Paltin Gheorghe Sturdza și concubina acestuia, Zaharia Gabriela Rodica.

Moşia a fost scoasă la vânzare din anul 2011.

Astfel, potrivit unei declaraţii făcute în ziarul Libertatea în anul 2011, Paltin Sturdza anunţa că vinde proprietatea, inclusiv conacul, deşi, potrivit documentelor, moşia fusese deja vândută din 2006 concubinei sale.

“Sunt bătrân şi nu mă mai pot ocupa de castel. Imobilul are pivniţă, teren cu livezi, acces la canalizare şi gaz metan”, declara la acea vreme prinţul Paltin Sturdza. Acesta nu a precizat suma pe care vrea să o obţină, însă pe site-urile de imobiliare preţul cerut e de 400.000 de euro.

De remarcat este că în urmă cu circa nouă ani, Paltin Sturdza a încercat să-l aducă în Suceava pe fiul său, Michael Andrew Sturdza, pe care l-a înscris la Universitatea Suceava şi numindu-l administrator al domeniului.

Tânărul a fost însă exmatriculat de la facultate şi a fost cercetat în 2005 pentru trafic şi consum de stupefiante.

În anul 2006, Elie Sturdza, care trăia la Madrid, îi retrage lui Paltin Sturdza dreptul de a-l reprezenta în România şi îl numeşte reprezentant pe nepotul său, Andrew Sturdza, fiul lui Paltin Sturdza.

El arată într-o declaraţie notarizată şi semnată la Madrid în prezenţa avocatului sau, că problemele au început în luna iulie a anului trecut, când Paltin Sturdza a instalat pe proprietatea de la Salcea, fără ştirea sau consimţământul proprietarului, pe Gabriela Zaharia, „care a lucrat că femeie de serviciu în apartamentul Principelui Elie în 2003, 2004, până în iulie 2005. Singurul locatar legal luat în spaţiu la Salcea prin cerere notarizata de către proprietar este nepotul sau, Prinţul Michael Andrew Sturdza”, se arată în declaraţia lui Elie Sturdza. Acesta, care este proprietarul domeniului de la Salcea, a cerut un ordin de evacuare pentru Paltin şi Gabriela Zaharia, de pe proprietatea să. „Mai mult el a aflat că Paltin Sturdza a făcut fără ştirea sau consimtamatul sau un precontract de vânzare cumpărare cu Gabriela Zaharia, înscris în cartea funciară, încercând astfel să înstrăineze proprietatea familiei”, se mai arată în declaraţia acestuia, notarizată şi semnată la Madrid în prezenţa avocatului sau.

El arată că nu a autorizat nici un precontract cu Gabriela Zaharia. „Principele Elie a cerut prin cerere notarizată punerea în vânzarea a proprietăţii sale de la Salcea neavând nici un alt mijloc de subzistenţă în afară unei pensii modeste din care plăteşte costurile clinicii la care este îngrijit. Principele Elie Vlad Sturdza declara că nu a primit nici un ban din vânzările ilegale ale altor proprietăţi obţinute în numele sau.

 


Intră acum și în grupul de