Mare ATENTIE daca va planificati o drumetie montana! Vezi care sunt recomandarile salvamontistilor pentru aceasta perioada


Intră acum și în grupul de

Pentru acest weekend, metorologii au anunțat temperaturi în scădere, lapoviță și chiar ninsoare la munte. Din această noapte, de la ora 23.00 și până vineri noapte, la ora 23.00, intră în vigoare un Cod Galben de vreme rea, fenomele vizate fiind ploi însemnate cantitativ, precipitaţii mixte, intensificări ale vântului și răcire accentuată. Potrivit ANM, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în Carpaţii Orientali şi în jumătatea de nord a Moldovei.

Asfintit pe Rarau

Dacă vă planificați o drumeție pe traseele montane ale județului Suceava în acest weekend trebuie să fiți bine echipați, să aveți rezerve de apă și alimente, iar mașinile să fie dotate obligatoriu cu cauciucuri de iarnă. Șeful Serviciului Salvamont Suceava a declarat pentru NewsBucovina.ro că se circulă în condiții de ceață și vizibilitate redusă în zona montană, iar cei care își propun să efectueze drumeții trebuie să aibă grijă să nu se încumete pe trasee pe care nu le cunosc și pe care nu le-au făcut pe timp de vară.

„Cei care sunt începatori este bine să abordeze traseele cele mai scurte, care duc direct la cabană, iar pentru coborâre, dacă este vizibilitate și sunt condiții, atunci pot să abordeze și un traseu de creastă sau unul mai dificil. O condiție esențială pentru traseele de creastă este ca respectivul traseu să fie făcut pe timp de vară pentru că multe marcaje sunt făcute pe stânci, iar dacă vine zăpada nu se mai vad”, a declarat Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava.

El le-a recomandat turiștilor să se echipeze corespunzător sezonului rece, cu echipament de iarnă compus din ghete, parazăpezi, suprapantaloni, geacă de vânt, polar, caciulă, mănuși și ochelari. De asemenea, turiștii trebuie să aibă la ei apă potabilă și un telefon mobil pentru a putea apela în caz de nevoie.

Pentru a se evita situațiile neplăcute șeful salvamontiștilor îi îndeamnă pe șoferii care urcă pe Rarău să folosească neaparat cauciucurile de iarnă și chiar să fie pregătiți cu lanțuri antiderapante pentru că sunt câteva porțiuni pe ruta Rarău-Chiril în care din cauza zapezii se formează gheață.

În cazul în care întâmpinați probleme pe munte, puteți apela Serviciul Salvamont la 0-salvamont/0725826668, iar pentru urgențe 112. Totodată, informații de ultimă oră despre traseele montane veți găsi pe www.0salvamont.org.


Intră acum și în grupul de