Cetatea de Scaun a Sucevei se redeschide in aprilie si va avea expozitie permanenta. Sala Tronului din Muzeul de Istorie va fi total diferita


Intră acum și în grupul de

Printre obiectivele aflate, în anul 2015,  în atenţia conducerii Muzeului Bucovinei din Suceava anul 2015 se numără redeschiderea pentru vizitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi finalizarea expoziţiei permanente din acest monument medieval, proiectul de reabilitare a clădirii în care vor funcţiona Muzeul de Istorie şi Muzeul de Artă, dar şi cercetarea arheologică.

 

Cetatea de Scaun a Sucevei va avea, în premieră, o expoziţie permanentă

 

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Ursu, a declarat că în anul 2015 principalele obiective aflate în atenţia conducerii instituţiei sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie Suceava, Muzeul de Artă Suceava, cercetarea arheologică şi organizarea evenimentelor majore, tradiţionale, ale instituţiei.

Ursu a spus că în luna aprilie se va finaliza restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei realizată printr-un proiect european, urmând ca până la sfârşitul acestui an  să fie organizată, în premieră pentru acest  monument medieval, dar şi pentru Suceava, o expoziţia permanentă care să ilustreze obiectivul militar- Cetatea de Scaun.

cetatea de scaun lucrari reabilitare (3)

El a precizat că în anul 2014 a fost realizat planul tematic şi proiectul muzeo-tehnic pentru Cetatea de Scaun a Sucevei urmând să fie puse în operă în anul 2015.

“Sperăm ca, până la sfârşitul acestui an, să reuşim să finalizăm expoziţia permanentă a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Expoziţia va fi de mare interes pentru suceveni şi pentru publicul larg. S-a mers pe ideea unei expoziţii care să ilustreze obiectivul militar- Cetatea de Scaun a Sucevei, iar din această expoziţie nu vor lipsi puncte de interes, precum Petru I Muşat, Ştefan cel Mare, Sala Voievozilor, Sala Steagurilor Boiereşti, Camera de Tezaur sau  Capela. În aceeaşi măsură, fără a ştirbi sobrietatea monumentului medieval, vor exista puncte multimedia destinate interacţiunii cu publicul”, a explicat Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a arătat că în Cetatea de Scaun a Sucevei vor exista, în unele săli, ghiduri virtuale cu informaţii despre fiecare încăpere a monumentului medieval, dar şi spaţii multimedia interactive.

 

Sala Tronului din Muzeul de Istorie din Suceava  va fi “total diferită” faţă de cea de până acum

 

Un alt obiectiv important aflat în atenţia conducerii Muzeului Bucovinei îl reprezintă Muzeul de Istorie din Suceava, unde va exista o expoziţie permanentă al cărei plan tematic a fost finalizat în luna decembrie 2014, urmând ca elementele prevăzute în partea de muzeotehnie  să fie achiziţionate de Consiliul Judeţean Suceava.

“Proiectul Muzeului de Istorie este destul de costisitor, dar foarte amplu, însă până la urmă vizitatorul intră în contact cu expoziţia permanentă şi mai puţin cu lucrările care privesc exclusiv construcţia. Ca atare, sperăm ca expoziţia să fie pe gustul sucevenilor, dar şi vizitatorilor din alte zone”, a spus Ursu.

El a arătat că Sala Tronului, care în noua expoziţie va fi independentă, va fi “total diferită” faţă de cea existentă până în anul 2014, precizând că vor fi menţinute unele  personaje vechi, dar că se vor adăuga şi personaje noi şi se  va încerca să se păstreze adevărul istoric.

sala tronului-Muzeul Istorie

“Sala Tronului pe care o aveam noi respecta tema, în prim plan erau ţăranii, apoi urmau boierii, iar Vodă era în colţ. În noua organizare a Sălii Tronului vor exista şi soli turci, tătari, veneţieni şi ruşi, etc. Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie se concentrează pe două  teme majore: Suceava- capitală a Moldovei şi Bucovina. Ca element de noutate, expoziţia permanentă va merge până în anul1990. În România nu ştiu dacă există vreun muzeu care să aibă expoziţie permanentă până în 1990. Sigur, ne trebuie o doză de curaj, dar până la urmă, ne place, nu ne place, istoria ne-o asumăm, nu o mai putem schimba”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei.

Ursu a spus că expoziţia permanentă va avea, totodată, multe puncte multimedia, proiecţii documentare.

Finalizarea reabilitării Muzeului de Istorie este prevăzută pentru sfârşitul anului 2015, aşa cum prevede proiectul european, a precizat Ursu.

El a spus că un al treilea obiectiv major al instituţiei este legat de realizarea Muzeului de Artă.

“Aşa cum se ştie, Consiliul Judeţean Suceava a acordat Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului un spaţiu care sperăm să fie definitiv, iar pentru acest lucru este necesară o hotărâre de guvern pentru schimbul de spaţiu. Sper ca în 2015, să se finalizeze partea juridică privind proprietăţile şi poate să se înceapă amenajarea Muzeului de Artă din Suceava, mai ales că avem un patrimoniu bogat care permite înfiinţarea unui astfel de muzeu”, a spus Ursu.

O altă prioritate în 2015 a Muzeului Bucovinei rămâne cercetarea arheologică şi partea de publicaţii, dar şi organizarea evenimentelor mari, tradiţionale ale instituţiei.

“Evenimentele mari rămân pe agenda noastră şi în anul 2015, respectiv Tabăra de Pictură, Festivalul Medieval, Bucovina Rock Castle, Târgul Meşterilor Populari, Micii meşteşurari, Simpozioanele Artă şi Civilizaţie Medivală şi Bucovina- File de Istorie şi Festivalul de Teatru, Simpozionul From Symbols of Signs sau Salonul Internaţional de Artă Fotografică- Bucovina Mileniul III”, a spus directorul Muzeului Bucovinei din Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de