Alegeri in scoli pentru desemnarea directorilor, initiatiativa a unui parlamentar PSD Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorii de şcoli, dar şi directorii adjuncţi din unităţi de învăţământul preuniversitar ar putea să fie numiţi în funcţie în urma unor alegeri la care să participe corpul profesoral din şcolile respective, dacă se aprobă iniţiativa legislativă a unui parlamentar PSD Suceava.

Senatorul Ovidiu Donţu a depus o iniţiativă legislativă prin care propune ca directorii şi directorii adjuncţi ai şcolilor să nu mai fie numiţi în baza unui concurs, ci prin votul colegilor lor din corpul profesoral.

În expunerea de motive, Donţu explică iniţierea acestui demers legislativ de dorinţa de a pune directorii de şcoli la adăpost de orice ingerinţă care s-au putea exercita în privinţa numirii sau a menţinerii în funcţie.

sfecla, dontu, cocris, grosar

Astfel, potrivit acestuia, alegerea directorului şi a directorului adjunct de către Corpul profesoral ar asigura mecanismul desemnării celui mai bun candidat dintre profesorii care predau la şcoala respectivă, dar şi instituirea nelimitării numărului de mandate cu scopul de a asigura posibilitatea ca aceia care au rezultate bune să rămână în funcţie.

 

„Până la urmă trebuie să primeze asigurarea celor mai bune condiţii de învăţare pentru copiii acestei ţări”, susţine senatorul PSD Ovidiu Donţu.

Iniţiativa legislativă prevede modificarea articolului 257 al Legii educaţiei naţionale 1/2011 şi stabileşte că funcţia de director şi director adjunct al unităţilor şcolare poate fi ocupată de cadre didactice titulare membre ale Corpului naţional de experţi în managementul educaţional, „în urma alegerii acestora de către membrii Corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de patru ani”, numărul mandatelor fiind nelimitat.

 

În această iniţiativă legislativă se menţionează că alegerile pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct se organizează de către unitatea de învăţământ prin consiliul de administraţie, iar directorul ales încheie contract de management cu primarul unităţii administrativ teritoriale sau cu preşedintele consiliului judeţean pe raza căreia se află şcoala.


Intră acum și în grupul de