Dupa directorul CNU, a demisionat si directorul sucursalei Suceava, Constantin Proboteanu


Intră acum și în grupul de

Constantin Proboteanu, directorul sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului, a demisionat, marţi, din funcţie, la câteva ore după ce directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat şi el din funcţie, pe fondul scandalului generat de protestele minerilor de la exploatarea minieră de uraniu de la Crucea.

mina crucea

Proboteanu a anunţat că a demisionat din funcţie pentru că s-a ajuns într-o situaţie pe care nu o mai poate soluţiona şi că este un gest de onoare să-şi depună mandatul.

 

El a arătat că a discutat cu minerii care sunt blocaţi în subteran privind propunerea prin care să le fie acordat un plus la salariu, dar că aceştia nu doresc decât să fie respectat protocolul pe care ministrul Energiei, Andrei Gerea, l-a semnat.

 

Proboteanu a explicat că majorarea salarială nu poate fi aprobată decât după ce se face rectificarea bugetară, iar în prezent se merge în baza bugetului de stat aprobat la sfârşitul anului trecut şi care nu permite această majorare salarială.

De fapt, conducerea Companiei Naţionale a Uraniului a precizat şi la protestele din luna ianuarie că singura posibilitate de majorare a salariilor este după data de 1 iulie, după o eventuală rectificare bugetară şi pe baza noului contract colectiv de muncă.

Ministrul Energiei Andrei Gerea a semnat în 30 ianuarie un protocol prin care se angaja că de la 1 februarie se vor majora salariile aşa cum cer minerii, dar acesta nu a fost respectat, iar acum a precizat că poate oferi doar o sumă, ca primă de 300 de lei lunar, până la rectificarea bugetară când ar urma să fie aprobată majorarea salarială.

 

Preşedintele organizaţiei Suceava a Partidului Conservator, deputatul Cezar Cioată, care a lucrat 12 ani în cadrul EM Crucea, a declarat că îi susţine pe mineri şi că ceea ce s-a semnat să fie onorat.

„Eu îi susţin, sunt alături de ei”, a spus Cioată care a menţionat că face tot ce ţine de el ca situaţia să fie soluţionată în favoarea minerilor.

„Să fie un conflict fără incidente, iar oamenii să-şi primească drepturile promise”, a spus Cezar Cioată.


Intră acum și în grupul de