Schelete umane din primul cimitir al armenilor au fost găsite în curtea Bisericii Sf. Simion


Intră acum și în grupul de

Șapte schelete umane, dintre care cinci de adulți și două de copii, au fost descoperite în curtea Bisericii Sf. Simion din municipiul Suceava, ca urmare a unor cercetări arheologice. De asemenea, au mai fost găsite o monedă, fragmente de ceramică, încălțăminte și podoabe, datate din secolele XVI- XVII, din primul cimitir al armenilor.

descoperire arheologica biserica sf simion turnul rosu (13)

„Este vorba despre creștini armeni, îngropați după rânduiala creștină. Este o așezare est-vest, cu mâinile pe piept și pe o anumită distanță și ordine”, ne-a spus arheologul Ioan Mareș, director adjunct în cadrul Muzeului Bucovinei.

Acesta a presupus faptul că în zona în care au fost găsite scheletele ar fi fost o așezare a armenilor sau chiar o biserică, însă acest lucru va fi dovedit abia după cercetările științifice.

Totodată, săpăturile au scos la iveală fragmente de ceramică de secolul al XV-lea din perioada domnitorului Ștefan cel Mare, lângă un mormânt de adult o monedă de până în anul 1600, iar la un alt mormânt cuie de sicriu, cu capete din metal, din bronz și bucăți din pantofi de damă, realizați din piele.

descoperire arheologica biserica sf simion turnul rosu (9)

Au mai fost găsite elemente de podoabă în zona genunchilor unui schelet, din foiță de argint bătut și lucrat într-o tehnică manuală.

„Acestea vor fi restaurate, sunt piese deosebite, după mine rare, din secolul al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea”, a mai spus Mareș.

Arheologii vor continua săpăturile în curtea Bisericii Sf. Simion, pentru a dezveli mormintele și pentru a se ocupa de partea științifică, după care osemintele vor fi reînhumate cu slujbă creștinească.

La rândul său, parohul bisericii armeneşti din Suceava, preotul Azad Mandalian, a opinat că au existat case înaintea cimitirului armenesc.

„Aici au fost și case, înainte de cimitir, dar urmează a fi dovedit lucrul acesta. Noi avem strânse niște pietre de mormânt pe care le-am luat și le-am strâns ca să nu se strice și să le putem descifra ulterior”, a declarat preotul Azad Mandalian, arătând că au fost și morminte care au avut cruci de lemn, dar care au putrezit.

Acesta a precizat că lucrările de consolidare și reabilitare a Bisericii Sf. Simion au fost încheiate, urmând ca biserica să fie pictată, iar în momentul de față se lucrează la restaurarea Turnului Roșu.

descoperire arheologica biserica sf simion turnul rosu (10)

„Dorim să o aducem la viață și la adevărata misiune a bisericii, aceea de slujire pentru oameni, și să-i redăm valoarea istorică pentru a fi vizitată de cei care doresc să se închine și să vadă vestigii și mărturii ale creștinismului ortodox și ale bunei viețuiri ale românilor și armenilor în Suceava”, a mărturisit preotul Constantin Ciupu.

Programul de consolidare și reabilitare a Bisericii Sf. Simion și a Turnului Clopotniță se va finaliza în luna noiembrie a acestui an. Ulterior, după ce obiectivul va fi dat în folosință, va exista și un punct de informare pentru turiștii care vor dori să afle mai multe detalii despre așezarea armenilor în Suceava.


Intră acum și în grupul de