Judeţul Suceava încheie un protocol de colaborare cu provincia belgiană Luxemburg


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava va încheia, în data de 7 aprilie, un protocol de colaborare cu provincia belgiană Luxemburg, fiind a zecea regiune din lume cu care Consiliul Judeţean Suceava are relaţii de colaborare.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că discuţiile în vederea realizării acestei cooperări între Suceava şi Luxemburg au început în urmă cu mai mult de un an şi urmează să se concretizeze săptămâna viitoare.

Astfel, o delegaţie condusă de guvernatorul regiunii belgiene Luxemburg, Bernard Caprasse, va face o vizită în perioada 6-10 aprilie, urmând ca în 7 aprilie să fie semnat protocolul de colaborare.

Provinicia Luxemburg este situată în sud-estul țării și se învecinează cu Marele Ducat de Luxemburg, regiunea franceză Lorena și provinciile belgiene Namur și Liège. Capitala sa este orașul Arlon, situat în sud-estul provinciei.

Luxembourg_province.svg

 

Provincia ocupă o suprafață de 4.443 km², fiind cea mai întinsă provincie belgiană. Cu o populație de aproximativ un sfert de milion de locuitori este însă cea mai puțin populată provincie. Provincia ocupă două regiuni geografice din Valonia: Ardeni în nord și Gaume în sud.

 

Provincia a fost separată din Marele Ducat de Luxemburg în 1839, după Revoluția belgiană, în urma divizării Regatului Unit al Țărilor de Jos. Majoritatea populației este francofonă, dar de-a lungul frontierei luxemburgheze o parte din populație este vorbitoare de luxemburgheză. Datorită istoriei comune, stema provinciei este similară cu stema Marelui Ducat de Luxemburg.

 


Intră acum și în grupul de