Suceava fără contract cu o firmă de salubrizare menajeră.Ion Lungu: De la ora 0.00 suntem în situaţie de forţă majoră


Intră acum și în grupul de

primaria suceava

Sâmbătă dimineața, la ora 11.00, a fost convocată o ședință „de îndată” a Consiliului Local Suceava pentru validarea licitației pentru contractul temporar de salubrizare menajeră. Însă, proiectul pentru atribuirea contractului pentru desfășurarea activității serviciului public de salubrizare menajeră în municipiul Suceava până la finalizarea licitației publice pentru delegarea prin concesiune a serviciului de salubrizare nu a putut fi discutat și aprobat din cauza absenteismului în masă al consilierilor locali.

La ședința convocată de primarul Sucevei, Ion Lungu, s-au prezentat doar 11 consilieri locali din 23, astfel ședința a fost declarată nestatutară. Pentru ca ședința să poată fi statutară ar mai fi fost nevoie de prezența unui consilier local, iar pentru ca proiectul să poată fi aprobat, de minimum 16 consilieri.

În condițiile în care contractul pentru salubrizarea menajeră din municipiul Suceava cu firma Rosal se încheie la data de 18 aprilie ora 24, consilierii locali ar fi trebuit să valideze asocierea dintre Florconstruct și Diasil pentru serviciul de salubrizare, celelalte două oferte depuse de Goscom Fălticeni și Servicii Comunale Rădăuți fiind descalificate.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a ținut să amintească faptul că nu a primit nicio informare oficială din partea CNSC de suspendare a licitației după contestația depusă de Rosal. Totodată, Lungu a spus că pe site-ul Consiliului există o decizie, dar pentru că hotărârea nu a fost comunicată municipalității sucevene, aceasta nu este valabilă, iar în momentul în care i se va aduce la cunoștință o astfel de hotărâre va fi convocată o nouă ședință.

„Astăzi, noi nu avem un act oficial din partea CNSC-ului în care să ni se spună că este suspendată această procedură de atribuire”, a întărit Lungu.

Consilierii locali prezenți sâmbătă la ședința „de îndată” au hotărât o nouă întrunire a CL, luni, 20 aprilie, de la ora 14.00.

Mai mult, primarul Ion Lungu a spus că absenţa majorităţii consilierilor locali „este o încercare de fugă de responsabilitate” pentru că mulţi au „o frică” în actuala situaţie, lăsând să se înţeleagă că acestora le e frică de faptul că ar putea fi cercetaţi de DNA.

„Mulţi consilieri au o frică în ziua de azi”, a spus Lungu care a arătat că dacă se acţionează în acest fel nu se mai face nimic.

El consideră că cei care nu vor să-şi asume responsabilităţi să renunţe la funcţie.

„Trebuie să ne asumăm decizii şi să luăm deciziile cele mai bune respectând legea”, a spus Ion Lungu.

Primarul a subliniat că doar Consiliul Local Suceava este cel care va decide ce se va întâmpla cu salubrizarea în municipiu.

„De la ora 0.00 suntem în situaţia de forţă majoră. Stăm cu picioarele în apă rece până luni, să vedem ce facem”, a spus primarul care a adăugat că CL Suceava trebuie să-şi asume o decizie.

„Că sunt decizii grele, că putem da cu subsemnatul, asta e. Ne-am asumat”, a mai spus Lungu.

El a mai spus că este nemulţumit că Rosal nu a vrut să câştige meciul în teren şi a preferat să facă şicane Primăriei prin tot felul de contestaţii.

„Rosal a lucrat 11 ani în Suceava şi au luat bani. Nu avem nici un leu datorie la Rosal”, a mai spus Lungu.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a subliniat că acest contract cu Rosal expiră la ora 24 şi că numărul de containere de la buncăre a fost dublat de cei de la Diasil şi Florconstruct care au câştigat licitaţia, iar cei de la Rosal susţin că ei vor continua activitatea în virtutea deciziei CNSC de suspendare a licitaţiei.

În aceste condiţii, consilierii locali au remarcat că vor fi doi agenţi economici care vor acţiona în domeniu deşi nici unul nu mai are contract şi s-au făcut glume că aceştia vor lucra fără să fie plătiţi, iar consilierul PSD Eugen Girigan a apreciat că Rosal ar mai putea presta activităţi gratuit încă cinci ani.

„Oraşul va fi mai curat cu doi măturători care nu au contract”, a mai remarcat un consilier.

Eugen Girigan a întrebat dacă este obligatoriu ca CL Suceava să voteze pentru validarea licitaţiei pentru contractul provizoriu în condiţiile în care a mandatat Executivul să se ocupe de această licitaţie, iar primarul i-a explicat că orice raport se aprobă în Consiliul Local.

Consilierul local PLR Vasile Mocanu a acuzat în această discuţie informală pe cei din PNL că au lipsit de la şedinţă şi că sunt principalii vinovaţi de situaţie, dar viceprimarul liberal Lucian Harşovschi i-a explicat că absenţele sunt din toate partidele, iar cei care absentează nu au fost de găsit pentru că nu s-a ştiut că se va organiza această şedinţă de îndată.

El l-a acuzat însă pe Vasile Mocanu că atunci când împreună cu PSD a avut majoritatea în Consiliul Local, în vara anului 2014, nu au declanşat procedurile pentru licitaţia pentru delegarea serviciului de salubrizare menajeră deşi se ştia că acest contract expiră în aprilie 2015 şi că s-a ajuns ca abia în martie 2015 să fie adoptată această decizie.

Mocanu a spus că oricum nu va vota proiectul de hotărâre în forma prezentată întrucât nu este de acord cu o formulare din text şi a cerut modificarea textului astfel încât comisia de licitaţie să-şi asume desemnarea câştigătorului licitaţiei.

 

 


Intră acum și în grupul de