Administratorul unei firme de transporturi rutiere de mărfuri, trimis în judecată pentru că a prejudiciat statul cu peste 200.000 de lei


Intră acum și în grupul de

 

Un bărbat care a prejudiciat statul cu peste 200.000 de lei pentru că a omis să înregistreze în evidența contabilă toate operațiunile comerciale, veniturile realizate și a înregistrat operațiuni fictive a fost trimis în judecată de procurorii suceveni pentru evaziune fiscală.

Potrivit prim-procurorului Lucian Stănescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, inculpatul Radu Rotundu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală.

Bărbatul este acuzat că în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Câmpulung Moldovenesc, în perioada 2007-2012, a derulat relaţii comerciale cu mai multe societăţi comerciale, respectiv a efectuat livrări şi achiziţii de mărfuri şi a omis să înregistreze în evidenţa contabilă toate operaţiunile comerciale şi veniturile realizate în sumă de 476.154 lei, modalitate prin care s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 178.178 lei din care 76.184 lei impozit pe profit şi 101.994 lei TVA.

TIR transport marfuri

 

Totodată, în anul 2007, inculpatul a înregistrat în evidenţa contabilă a societătii comerciale la care este administrator, operaţiuni fictive de achiziţii de mărfuri în sumă de 12.600 lei de la o societate radiată din 2005, iar în anul 2009 a înregistrat mai multe facturi fiscale împreună cu chitanţe ce apar ca fiind emise de mai multe societăţi comerciale, ce conţin operaţiuni fictive, în valoare totală de 32.510 lei, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi prejudiciind bugetul de stat cu suma de 11.378 lei, din care 5.200 lei reprezintă impozit pe profit şi 6.178 lei reprezintă TVA.

 

Procurorii suceveni au arătat că în perioada 28 ianuarie 2013-14 mai 2013, inspectori fiscali din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au efectuat o inspecţie generală la o societate comercială din Câmpulung Moldovenesc având ca obiectiv verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabil, respectării prevederilor legislaţiei fiscale şi contabile, verificarea sau stabilirea bazelor de impunere şi stabilirea diferenţelor obligaţiilor de plată, pentru perioada 2007 – 2012.

În urma inspecţiei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de Inspecţie Fiscală a solicitat efectuarea de cercetări faţă de numitul Radu Rotundu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, constând în aceea că în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Câmpulung Moldovenesc, în perioada 2007 – 2012, a derulat relaţii comerciale, achiziţii şi livrări de mărfuri, cu mai mulţi agenţi economici din ţară şi a omis să înregistreze în evidenţa contabilă a societăţii toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în anul 2007 a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni nereale, respectiv achiziţii de la o societate radiată din 2005, iar în anul 2009 a înregistrat facturi fiscale ce apar ca fiind emise de societăţi comerciale ce nu au la bază operaţiuni reale, modalitate prin care s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi a produs bugetului de stat un prejudiciu total în sumă de 202.258 lei.

Potrivit relaţiilor comunicate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Suceava, societatea comercială înfiinţată în anul 2000 de inculpatul Radu Rotundu – unic asociat şi administrator, avea ca obiect principal de activitate transporturi rutiere de mărfuri.

Prin sentinţa penală din 2010 a Tribunalului Suceava s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă a acestei societăţi şi totodată a fost numit un administrator judiciar provizoriu – practicianul în insolvenţă. Ca urmare a admiterii recursului declarat, Curtea de Apel Suceava prin decizia din 16 septembrie 2010 a casat hotărârea instanţei de fond şi a trimis cauza spre rejudecare, iar prin sentinţa din 7 februarie 2012 a Tribunalului Suceava s-a respins cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă formulată de creditoare.

Ulterior, la cererea creditoarei D.G.R.F.P. Iaşi – D.G.F.P. Suceava, în dosarul Tribunalului Suceava, prin sentinţa din 6 mai 2014 s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă a societăţii, fiind desemnat un alt administrator judiciar – practicianul în insolvenţă.

Procurorii au mai arătat că prin ordonanţa din 6 noiembrie 2013 s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpatului Radu Rotundu şi părţii responsabile civilmente – societatea la care era administrator, iar prin ordonanţa din 17 septembrie 2014 s-a dispus, din oficiu, ridicarea măsurii asiguratorii cu privire la o parte din bunurile mobile, respectiv un autocamion şi o semiremorcă, întrucât din verificările efectuate a reieşit că acestea aparţin unor societăţi de leasing.

„Pe parcursul urmăririi penale, în conformitate cu disp. art. 250 alin. 1 Cod procedură penală, inculpatul a formulat contestaţie împotriva ordonanţei din 6 noiembrie 2013 prin care s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator, iar prin încheierea a Tribunalului Suceava – Secţia penală – judecător de drepturi şi libertăţi, aceasta a fost respinsă ca tardivă”, a mai spus prim-procurorul Lucian Stănescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.


Intră acum și în grupul de