După reducerea TVA la apă, preţul unui metru cub în judeţul Suceava va fi de 3,80 lei. Directorul ACET Suceava, Ştefan Groza, speră să crească numărul de abonaţi şi consumul


Intră acum și în grupul de

Directorul operatorului regional de apă ACET SA Suceava, Ştefan Groza, a declarat că dacă se aprobă reducerea TVA la apă de la 24 la 9 la sută, un metru cub de apă livrat prin sistemul centralizat gestionat de ACET SA va costa 3,80 lei, faţă de 4,33 de lei în prezent.

El a spus că prin această măsură apa este asimilată unui aliment şi va avea TVA de 9 la sută şi că se aşteaptă să crească şi gradul de conectare a populaţiei judeţului la sistemul centralizat de apă şi canalizare, menţionând că directiva Uniunii Europene în acest sens este ca gradul de conectare să fie de peste 90 la sută.

groza acet

În România, gradul de conectare este sub 50 la sută în prezent, iar în judeţul Suceava gradul de conectare la sistemul centralizat de apă este de circa 60 la sută, iar la sistemul de canalizare sub 50 la sută.

Ştefan Groza a arătat că deşi s-au făcut investiţii importante în construirea de aducţiuni de apă, în special în mediul rural, dar că numărul gospodăriilor care s-au conectat este sub aşteptări, în special din cauză că acest serviciu trebuie achitat.

 

Astfel, potrivit directorului ACET SA, în multe dintre comunele unde s-au implementat proiecte de aducţiuni de apă şi canalizare, dacă se estima că numărul de racordurilor şi branşamentelor va fi de cinci-şase sute, s-au făcut mai puţin de jumătate.

El s-a arătat îngrijorat pentru că apa din fântâni folosită în special în mediul rural nu se încadrează în criteriile de potabilitate, situaţie reieşită din statisticile DSP.

Ştefan Groza susţine că populaţia preferă să folosească apa din fântâni şi costurile aferente folosirii unui hidrofor şi a unui boiler pentru încălzit apa, decât să se branşeze la sistemul centralizat.

El a mai spus că există şi o problemă de sănătate şi de igienă întrucât normele prevăd un consum zilnic pe persoană între 100 şi 110 litri de apă de persoană, iar în mediul rural acest consum este de circa 60 de litri.

Directorul ACET SA Suceava consideră că trebuie ca populaţia să fie încurajată să se conecteze la sistemul centralizat de apă şi să şi consume apa.

El a arătat că dacă în prezent un metru cub de apă livrat de ACET SA costă 3,49 de lei fără TVA şi 4,33 de lei cu TVA de 24 la sută, dacă se va aproba reducerea TVA la apă la 9 la sută atunci un metru cub de apă potabilă va fi de 3,80 lei, cu 31 de bani mai puţin.

Groza a arătat că dacă se respectă şi normele sanitare şi de igienă, atunci pentru o persoană, consumul lunar de apă este de 3,5 metri cubi, iar prin reducerea TVA acesta va plăti, lunar, cu 1,86 de lei mai puţin.

Directorul ACET Suceava a mai declarat că este nevoie de o campanie de susţinere a conectării populaţiei la sistemul centraliza de apă şi că operatorul regional de apă sucevean a făcut astfel de acţiuni.

apa rece

„Ne-am adresat în primul rând celor din şcoli pentru că s-a considerat că dacă educăm copilul începând din clasa întâi, îşi formează deprinderile şi atunci când merge acasă şi vede că părinţii nu respectă ceea ce el a învăţat la şcoală le atrage atenţia şi îi educă şi pe adulţi”, a spus directorul ACET SA Suceava, care a subliniat colaborarea bună cu ISJ Suceava în acest sens.

Guvernul nu a luat în calcul să reducă TVA şi la canalizare, astfel încât populaţia va consuma apă potabilă cu TVA de 9 la sută, dar o va trimite la canalizare cu TVA de 24 la sută.


Intră acum și în grupul de