Primarul Sucevei s-a convins că se justifică achiziţia de autobuze electrice în municipiu


Intră acum și în grupul de

„E mai ieftin”, a afirmat, miercuri, primarul Sucevei Ion Lungu, arătând că în urma probelor făcute în municipiu cu un autobuz electric care a circulat 142 de kilometri pe zi s-a constatat că în acest caz costul per kilometru este de 0,55 de lei, faţă de autobuzele clasice unde costul per kilometru este de 2,5-2,7 lei.

Într-o conferinţă de presă, edilul-şef a precizat că dacă la o încărcare a acumulatorilor un astfel de autobuz încărcat poate parcurge o distanţă de 140-150 de kilometri, atunci se justifică achiziţia de autobuze electrice.

Lungu a declarat că aşteaptă aprobarea ghidului solicitantul pentru POR 2014-2020 pentru a depune proiectul pentru achiziţionarea de 40 de autobuze electrice în municipiu.

Interior autobuz electric 1

El se pronunţase în mai multe rânduri pentru achiziţia de autobuze mixte, electric-carburant,  pentru a nu exista riscul descărcării acumulatorului înainte de finalizarea programului în decursul unei zile.

Municipiul Suceava a primit avizul pentru începerea proiectului ”Electromobilitate-vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, finanţat prin Programul de Cooperare Elvenţiano-Român în valoare de 3,11 milioane de franci elveţieni prin care vor fi cumpărate 11 autoturisme electrice, precum și două furgonete electrice, o automăturătoare şi o cisternă electrică, pentru dotarea parcului auto al municipiului Suceava, dar şi zece biciclete electrice şi sistemul de încărcare cu panouri fotovoltaice şi se vor construi 28 de puncte de încărcare, din care jumătate pentru încărcare rapidă, şi se vor amenaja 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice.

Totodată, din suma alocată proiectului, 225.000 de lei vor fi folosiţi pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice în vederea promovării unui proiect cu finanţare europeană de achiziţie a 40 de autobuze electrice pentru transportul public în municipiu, proiect evaluat la 18,5 milioane de euro.

Primarul Ion Lungu a declarat că aşteaptă ca în 5 iunie Comisia Europeană să semneze acordul cu România pentru POR 2014-2020 pentru ca acest proiect să fie depus cât mai repede.


Intră acum și în grupul de