Eveniment istoric pentru Suceava: șefii de stat din România și Republica Moldova își dau întâlnire, marți, la USV


Intră acum și în grupul de

Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti, se vor întâlni la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, marți, 7 iulie, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa președintelui moldovean.

valentin popa

În cadrul unei conferințe de presă, rectorul USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat că vizita celor doi șefi de stat reprezintă un eveniment istoric pentru Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, pentru oraș, dar și pentru sistemul de învățământ superior românesc.

„Apreciez că vizita celor doi șefi de stat este un eveniment major și unic, atât în viața universității noastre, cât și în viața universităților din România și arată sprijinul comunității academice românești pentru procesul de integrare a Republicii Moldova în spațiul european”, a spus rectorul sucevean.

El a arătat faptul că Senatul USV a hotărât acordarea titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, încă din anul 2013, la propunerea Facultății de Științe Economice și Administrație Publică.

Rectorul USV a menționat că titlul de Doctor Honoris Causa i se acordă șefului de stat din Republica Moldova pentru merite deosebite în promovarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, pentru aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru atenţia pe care o acordă educaţiei şi formării tinerei generaţii.

De asemenea, Valentin Popa a explicat că la eveniment vor participa 21 de rectori de la universitățile de stat din România, academicieni, oficiali ai Ministerului Educației din România și Republica Moldova, precum și oficialități județene și locale.

Debutul evenimentelor prilejuite de vizitele celor doi șefi de stat va avea loc marți, de la ora 12.00, pe esplanada din fața corpului A al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

„Împreună cu ministrul Educației îl voi primi pe președintele României, după care președintele României alături de mine îl va întâmpina pe președintele Republicii Moldova”, a spus rectorul USV, Valentin Popa.

El a subliniat faptul că după momentul primirii, cei doi șefi de stat vor purta discuții bilaterale în biroul rectorului din Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, după care va avea loc festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Festivitatea va începe în jurul orei 12:45, în Auditoriumul USV „Joseph Schmidt”, iar accesul se va face doar pe bază de invitație.

Gazdele au prins în programul evenimentului și o vizită a șefilor de stat în campusul studențesc, vizionarea unei expoziții de drapele și medalii, o plimbare la Cetatea de Scaun a Sucevei, precum și o conferință de presă.

La final, cele două delegații vor lua parte la un dineu oficial ce va cuprinde și un program artistic. Vor avea scurte momente Sofia Vicoveanca, Ion Suruceanu, Ansamblul Studențesc Arcanul, dar și alte trupe de dansuri tradiționale ale minorităților din județul Suceava.

După cum a spus rectorul USV, meniul ales pentru dineu este unul european, ce cuprinde un aperitiv, fel de bază și desert, iar cina va fi una tradițional bucovineană.

Rectorul USV a mai arătat faptul că președintele României, Klaus Iohannis, va veni de la București cu avionul, acesta urmând să aterizeze pe aeroportul din Iași, iar până la Suceava se va deplasa cu mașina, în coloană oficială.

Spre deosebire de președintele României care va ajunge la Suceava în cursul zilei de marți, când au loc festivitățile, președintele Republicii Moldova va sosi la Suceava încă de luni.

Rectorul universității sucevene a menționat că sucevenii care vor dori să asiste la festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa vor putea urmări evenimentul pe un ecran în Aula Magna, unde accesul se va face până la ora 12.30, pe canalul de YouTube al USV sau pe postul local de televiziune Bucovina TV.

 


Intră acum și în grupul de