Peste 800 de bătrâni din mediul rural au fost consiliați de polițiștii suceveni să nu dea curs „ofertelor de neegalat”


Intră acum și în grupul de

Având în vedere numărul mare de bătrâni care au căzut victime infractorilor care sub pretextul vânzării unor bunuri sau a efectuării unor lucrări casnice au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani, IPJ Suceava a iniţiat o campanie de informare cu privire la riscurile la care se expun cetăţenii prin ignorarea unor reguli preventive minime.

Astfel, începând cu data de 26 iunie, a debutat campania ,,Siguranţa depinde şi de tine!”, aceasta propunându-și responsabilizarea grupurilor vulnerabile, precum bătrânii sau persoanele care locuiesc în case izolate şi creşterea gradului de informare în ceea ce priveşte măsurile preventive ce trebuie adoptate în situaţiile de risc victimal.

Potrivit Poliției Județene, la o săptămână de la debutul campaniei şi de promovare intensă a recomandărilor pe linia prevenirii furturilor datorate primirii în locuinţe sau curţi a unor persoane necunoscute sub diverse pretexte, a fost făcut un bilanţ al activităţilor desfăşurate.

foto Siguranta depinde si de tine 1

„Au fost distribuite de către poliţiştii de prevenire, dar şi de către poliţiştii de proximitate şi cei din cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie rurală peste 5000 de materiale preventive (scrisori de informare, afişe, pliante, flyere) şi s-au purtat discuţii, fiind consiliate peste 800 de persoane aflate în situaţii de risc victimal”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Sursa citată a mai arătat că poliţiştii au fost prezenţi la manifestările culturale, religioase şi artistice desfăşurate pe raza judeţului cu prilejul unor diverse evenimente, dar au desfăşurat şi activităţi de informare şi prevenire punctuale, de tip din casă în casă, pe raza localităţilor Şcheia, Stroieşti, Ciprian Porumbescu, Păltinoasa, Vama, Pojorâta, Iacobeni, Ciocăneşti, Mihoveni, Mitocu Dragomirnei, Dărmăneşti.

Oamenii legii au purtat discuţii cu persoanele vârstnice, fiindu-le prezentate modul de acţiune al infractorilor şi soluţii pentru prevenirea victimizării.

Polițiștii au mai arătat că cel mai important rezultat al primei evaluări a campaniei este faptul că după prima săptămână nu s-a înregistrat la nivelul judeţului Suceava nici o infracţiune de furt având ca mod de operare înşelarea victimelor şi pătrunderea în case, anexe sau curţi sub diverse pretexte.

foto Siguranta depinde si de tine 3

Oamenii legii au menționat că activitățile preventive vor continua, iar în perioada următoare poliţiştii vor identifica toate persoanele vârstnice sau cele care locuiesc în case izolate.

„Dacă metoda de păcălire a cetăţenilor la care apelează infractorii este una simplă (respectiv împrietenirea cu persoanele vârstnice sau iniţierea unor relaţii de natură comercială prin prezentarea unor avantaje financiare sau de altă natură), atunci antidotul pentru acest procedeu nu poate fi decât unul la fel de simplu – respectiv, purtarea unor discuţii, informarea şi responsabilizarea tuturor celor identificaţi în fiecare sat sau comună pentru a manifesta reticenţă atunci când sunt abordaţi de astfel de persoane şi a nu da curs acestor oferte de neegalat”, se mai arată în comunicatul IPJ Suceava.


Intră acum și în grupul de