Stocurile de vaccin împotriva TBC, rujeolei, rubeolei şi oreionului pentru imunizarea nou- născuţilor, respectiv copiilor cu vârste între 1 şi 5 ani, au fost ajuns la DSP Suceava


Intră acum și în grupul de

Stocurile de vaccin împotriva tuberculozei şi cele împotriva rujeolei-rubeolei şi oreionului au fost refăcute, Ministerul Sănătăţii repartizând Direcţiei de Sănătate Publică Suceava un număr de 580 fiole a câte 20 doze din primul produs vaccinal şi, respectiv, 7800 doze din cel de-al doilea.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a anunţat, joi, că în cursul acestei săptămâni, stocurile de vaccin împotriva tuberculozei(BCG) şi cele împotriva rujeolei-rubeolei şi oreionului(ROR) au fost refăcute.

Ea a spus că Ministerul Sănătăţii a repartizat DSP Suceava 580 fiole a câte 20 doze de vaccin BCG şi 7800 de doze de vaccin ROR.

“Vaccinul BCG se administrează nou-născuţilor în maternităţi în primele 2-7 zile de la naştere şi oferă protecţie împotriva formelor grave de tuberculoză la copil”, a explicat medicul epidemiolog sucevean care a adăugat că, în primul semestru al acestui an, în spitalele sucevene s-au născut 3319 copii,  iar procentul de vacinare BCG depăşeşte 95%.

Zorescu a spus că în judeţul Suceava nu s-au înregistrat discontinuităţi în aprovizionarea cu acest tip de vaccin.

“Vaccinul ROR se administrează copiilor la vârstă de 1 şi 5 ani, necesarul lunar fiind de aproximativ 1500 de doze”, a spus medicul sucevean.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că dozele de vaccin vor fi repartizate în regim de urgenţă către toţi medicii vaccinatori din judeţ pentru derularea în condiţii optime a Programului naţional de vaccinare.

Catalina Zorescu

Ea a precizat că DSP Suceava va primi, după data de 4 august, şi 2600 de doze de vaccin hexavalent care se adminstrează la vârstele de 2, 4 şi 11 luni şi conferă protecţie împotriva a şase  boli grave, respectiv împotriva difteriei, tetanosului , tusei convulsivă, poliomielitei, hepatitei de tip  B şi împotriva infecţiei  cu Haemophilus influenzae tip B.

Zorescu a arătat că noua tranşă de vaccin va acoperi  necesarul pentru trimestrul al treilea.

“Reamintim părinţilor câteva recomandări pentru derularea în deplină

siguranţă a vaccinării copiilor lor astfel încât aceştia să beneficieze

de protecţie împotriva unor boli grave: Nu excludeţi posibilitatea vaccinării copilului dvs. numai din cauza unor prejudecăţi sau informaţii eronate. Vaccinul se administrează după consultul medicului, la indicaţia şi numai în prezenţa acestuia. După vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de aparţinători în primele 24 ore şi chiar până la 5 zile pentru sesizarea la timp a manifestărilor unor eventuale rectii postvaccinale. Vaccinarea se face după schemă stabilită, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat”, a mai spus Zorescu.


Intră acum și în grupul de