Lemn de peste 300.000 de lei confiscat de poliţiştii suceveni într-o acţiune de combatere a delictelor silvice


Intră acum și în grupul de

Lemn de peste 300.000 de lei a fost confiscat de poliţiştii suceveni în cadrul unei acţiuni de combatere a delictelor silvice desfăşurate în cursul săptămânii trecute.

Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

 

Astfel, în perioada  29.07. – 31.07. echipe mixte de control formate din poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi  specialişti silvici din cadrul Comisariatului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava, au desfăşurat o acţiune de verificare a unor agenţi economici din judeţul Suceava, care desfăşoară activităţi legate de exploatarea, transportul, debitarea şi comercializarea materialului lemnos.

 

Au fost verificate 12 societăţi comerciale, fiind aplicate 15 sancţiuni contravenţionale,  în valoare totală de  19.000 lei.

De asemenea, au fost confiscaţi 547,175 m.c. material lemnos, în valoare de 334.290 lei.

În cadrul verificărilor efectuate la o societate comercială din comuna Păltinoasa, s-a constatat faptul că, agentul economic a expediat 334,900 m.c. buştean şi 212,275 m.c. cherestea cu avize de însoţire a materialului lemnos pe care provenienţa consemnată nu corespunde cu înregistrările din Registrul de evidenţă a materialelor lemnoase, astfel încât conform prevederilor legale, materialul lemnos se consideră fără provenienţă legală şi este supus confiscării.

 

Agentul economic a fost sancţionat amendă în valoare totală de 1.000 lei, conform Legii nr.171/2010 şi s-a dispus şi măsura complementară de confiscare a materialului lemnos în valoare totală de  334.290 lei.

camion lemne

 

Poliţia Suceava precizează că fondul forestier ocupă  aproximativ 50% din suprafaţa judeţului , reprezentând cca. 7% din întregul potenţial silvic al României, iar judeţul Suceava ocupă din acest punct de vedere locul I pe ţară.

 

În ansamblul infracţiunilor contra patrimoniului un loc aparte îl ocupă infracţiunile la regimul silvic care, datorită specificului lor sunt prevăzute în legi speciale şi în Codul Silvic. Efectele infracţiunilor silvice se pot resimţi şi peste 100 de ani. Aceste infracţiuni pot fi considerate atentate la viaţa unor colectivităţi, mai ales că tăierile ilegale din păduri, defrişările, pot provoca schimbări climatice sau catastrofe naturale.

 

 


Intră acum și în grupul de