Flutur: Susţinem orice demers legal pentru intrarea în legalitate a oraşului Rădăuţi


Intră acum și în grupul de

 

Prefectul Constantin Harasim a  invitat, vineri,  parlamentarii din judeţul Suceava  pentru a le prezenta demersurile făcute pentru deblocarea situaţiei municipiului Rădăuţi, ce pot fi susţinute în regim de urgenţă de aceştia, în calitate de parlamentari, prin promovarea unor proiecte de acte normative care să reglementeze situaţiile de vid legislativ identificate.

În consultarea cu parlamentarii, prefectul doreşte identificarea de noi soluţii care ar putea rezolva situaţia municipiului Rădăuţi.

harasim, neagu, flutur, balan, ardeleanu

La intalnirea cu parlamentarii de Suceava solicitata de prefectul Harasim au sosit pana acum doar senatorul Gheorghe Flutur şi deputaţii Sanda-Maria Ardeleanu si Ioan Balan.

Prefectul Constantin Harasim încă nu a sosit la şedinţă.

Sedinta de la Prefectura a inceput. Au mai sosit prefectul, senatorul Mihai Neagu si senatorul Vasilica Steliana Miron.

flutur, miron, neagu

Gheorghe Flutur:

„Cred ca dvs. va ganditi la modificarea legislatiei, de urgenta, pentru Radauti. Banuiesc ca ati facut demersurile necesare si situatia e grava. SOS spital si invatamant. Au protectia sociala si nu se pot da hotarari. Suntem la cateva zile de inceperea sesiunii parlamentare si daca asta e solutia putem fi semnatarii unui act legislativ special pentru Radauti.

Daca Guvernul nu face nimic si vrea sa mute problema ca la Rosia Montana, pe parlamentari, sa ne spuneti, domnule prefect. Suntem parlamentari de Suceava si ne asumam ce se intampla la Radauti.”

Sustinem orice demers legal pentru intrarea in legalitate a orasului si situatia speciala sa fie rezolvata. Nu e oare mai corect sa vina de la Guvern un proiect ca sa rezolve situatia? Altfel, am facut doar o poza aici si nimic. Am mai facut o poza cu utilitati si mediu si tot nimic. Daca vreti, ma duc eu la Guvern si cer rezolvarea. Daca nu da Guvernul, il dam noi daca ei nu pot.”

La sedinta a sosit si senatorul Neculai Bereanu.

Mihai Neagu:

„Am facut demersuri la Guvern, dar raspunsurile sunt nemultumitoare. Cum eu am facut demersurile si am primit raspuns negativ consider ca Guvernul nu are parghiile necesare sa realizeze un demers rapid si eficient. Pana in decembrie, trebuie sa avem primar si CL la Radauti.”

Neculai Bereanu:

„Cred ca e complicat pentru a pune o modificare legislativa. Pana trec toate termenele procedurale. Cred ca pana la urma tot pe nivel guvernamental ar trebui facut. Ar trebui o ordonanta de urgenta si noi sa o preluam si sa mergem cu totii la premier si la Interne. Cred ca e singura varianta care poate urgenta lucrurile. Calea parlamentara e buna si frumoasa, dar nu rezolva in doua luni problema.

Parerea mea e ca ar trebui ca parlamentarii de Suceava sa vorbim cu Oprea punctual pe tema ca sa rezolvam solutia.”

Flutur:

„Putem redacta si o scrisoare catre presedintia Romaniei cu un SOS mare, ca sa dam drumul cu o greutate mare cu toti parlamentarii de Suceava semnatari.”

Steliana Miron:

„Institutia Prefectului are in subordine Politia si ISCTR. Nu stiu daca ati fost in Radauti, dar orasul arata ca dupa bombardament si in fiecare zi se intampla lucruri ciudate. Arterele principale sunt blocate. Radauti e orasul nimanui in momentul de fata. Ar trebui sa mergeti in teren sa vedeti in ce situatie e orasul in momentul de fata. Nu s-au scazut taxele si impozitele. Nu mai ajungem nici la agentii economici si va rog sa va implicati.”

Sanda-Maria Ardeleanu:

„Apreciez initiativa dvs. E un dialog foarte bun si constructiv si cred ca parlamentarii sunt adusi aproape de o chestiune urgenta care se intampla la Radauti. Noi va trebui ca primele declaratii politice sa le facem pe aceasta tema a Radautiului. Cred ca sprijinul parlamentarilor de aici il aveti in totalitate.”

Ioan Balan:

„Sunt pragmatic si am senzatia ca ne intalnim azi exact ca la precedenta sedinta de la Utilitati si mediu. Unii zic ca e bine, unii ca e rau. Cred ca suntem acum in situatia de forta majora si despre asta vorbim acolo. Suntem oameni politici si avem sigle de partid in spatele nostru. Ar fi trebuit sa fim cu toti parlamentarii de Suceava fara scuze ca sa dam in consens hotararea de a sprijini. Il felicit pe dl Bereanu ca a gasit timp sa vina sa gaseasca o solutie pentru Radauti.

Motivul pentru care nu se gasesc solutii la Radauti sunt de natura politica exclusiv. Cred ca solutia e la Guvern si nu dam vina pe dl Bereanu care isi doreste rezolvarea, dar ma gandesc ca atunci cand Guvernul a dat ordonanta traseistilor si stia ca e neconstitutionala, totusi a putut sa o faca? La Radauti, unde e caz de forta majora, de ce nu se poate face nimic? La Radauti ai sentimentul ca esti foarte aproape de Ucraina.

Sunt indignat ca la Suceava nu am reusit sa gasim consens toti factorii politici. Cred ca demersul facut de prefect trebuie sustinut de toti parlamentarii, indiferent de culoarea politica. Avem, azi, un Guvern in functie. Sa nu mai auzim povestea ca Guvernul  nu are suficiente parghiile. Ca doar nu or fi ele la Suceava. Deciziile se iau la Guvern sau la Parlament. Sa ne asumam o ordonanta cum ne-am asumat-o pe cea a traseistiilor.

Daca nu avem curajul sa ne asumam politica din spatele deciziilor administrative, degeaba stam la masa asta. Eu chiar vreau sa plecam de aici cu o solutie. Pot achiesa si la alta idee numai sa deblocam orasul.

Nu o sa gasiti solutia la opozitie, caci suntem minoritari si nu putem trece un asemenea proiect, daca nu este vointa politica la cei de la putere. Cum au gasit solutie pentru ordonanta traseistilor, cu siguranta vor gasi si pentru Radauti. Vrem sa ii vedem si pe colegii nostri de la guvernare cum sprijina deblocarea Radautiului.”

Flutur:

„Va propun sa redactati o scrisoare de sustinere catre Guvern a actului normativ care sa rezolve situatia. E bine sa avem parlamentarii de Suceava o intalnire cu ministrul Oprea, care e un om receptiv si cu care am lucrat bine. Sa ni-l luam aliat activ in lupta asta. Fratilor, nu avem iesire ca peste doua luni se intampla o nenorocire acolo si haideti sa o rezolvam azi pentru ca e foarte tarziu.”

Harasim propune ca daca situatia o impune sa faca peste o luna inca o sedinta pe aceasta tema.

 


Intră acum și în grupul de