Municipalitatea suceveană riscă penalități dacă problema pierderilor de pe rețelele de termoficare nu se rezolvă


Intră acum și în grupul de

Municipalitatea suceveană trebuie să se conformeze noilor directive ale Uniunii Europene, în caz contrar de la data de 1 ianuarie 2016 există posibilitatea aplicării unor penalități.

Primarul Ion Lungu a explicat în cadrul unei conferințe de presă că serviciile publice de apă, canalizare, epurare și termoficare trebuie să se alinieze standardelor UE, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale trimițând în acest sens două somații municipalității sucevene.

centrala Bioenergy_8

Lungu a arătat că Ministerul Fondurilor Europene a trimis atenționări Primăriei în ceea ce privește directivele UE pentru apă, canalizare și epurare. Însă, după cum a arătat edilul-șef, la data de 31 decembrie 2014, doar cinci orașe din România, printre care și Suceava, îndeplineau aceste directive. Din acest motiv primarul nu s-a arătat îngrijorat și a spus că nu vor fi penalități. Celelalte patru orașe din țară care respectă directiva UE sunt Timișoara, Piatra Neamț, Gherla și Roman.

Dacă pe partea de apă, canalizare și epurare municipiul Suceava stă bine, pe partea de termoficare lucrurile nu sunt întocmai după standardele Uniunii.

Primarul a spus că o somație de conformare a venit și din partea Ministerului Dezvoltării Regionale.

Atenționarea vizează serviciul de termoficare, iar problema municipalității sucevene este analiza costuri-beneficii, din cauza pierderilor de pe rețele. Lungu și-a exprimat speranța că acestă problemă va fi rezolvată cât mai repede, cu fonduri europene.

Pe de altă parte, un aspect îndeplinit de municipalitate se referă la cogenerarea de înaltă eficiență.

„Noua centrală îndeplinește condițiile de cogenerare de înaltă eficiență. Avem o problemă la analiza costuri-beneficii”, a declarat Ion Lungu.

El a menționat că autoritățile locale care nu se conformează directivelor europene pentru apă, canalizare, tratare – epurare sau termoficare vor avea de suferit întrucât României i se pot aplica proceduri de infringement.

 


Intră acum și în grupul de