Numărul donatorilor de sânge din judeţul Suceava în scădere. Centrul de Transfuzii a reuşit însă să asigure necesarul pentru spitale


Intră acum și în grupul de

Numărul donatorilor de sânge din judeţul Suceava a scăzut în ultimele trei luni, luna septembrie fiind cea mai deficitară în privinţa donării de sânge, fiind înregistraţi 537 de donatori.

transfuzii (2)

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat, marţi, că în lunile iulie, august şi septembrie numărul donatorilor de sânge care se adresează acestui centru scade, mai ales că este perioada concediilor, iar studenţii merg în vacanţă, în luna septembrie, cea mai deficitară în privinţa donării de sânge, înregistrându-se 537 de donatori, faţă de media lunară de 600.

Medicul sucevean a spus că CTS Suceava a reuşit chiar şi în aceste condiţii să asigure necesarul de sânge pentru spitalele din judeţul Suceava arătând că au fost situaţii în care pacienţi suceveni care au fost internaţi în clinici universitare din Iaşi şi au avut nevoie de transfuzii de sânge, centrul sucevean a asigurat necesarul de sânge.

Ea a mai spus că, începând cu luna octombrie, numărul donatorilor de sânge creşte subliniind că printre cele mai receptive persoane care donează sânge se află studenţii şi elevi care au împlinit vârsta de 18 ani, dar şi persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani.

“Ne bucurăm că tinerii vin şi donează sânge şi încercăm să-i fidelizăm, să le explicăm avantajele donării”, a spus medicul sucevean.

Pilat a precizat că, potrivit legislaţiei, pot dona sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, iar în prezent sucevenii care donează sânge beneficiază de şapte tichete de masă, de un set de analize gratuit, o zi liberă şi de o reducere de 50 la sută la abonamentul pentru transportul public în luna donării.

Directorul CTS Suceava a subliniat că în lunile în care se înregistrează scăderi ale numărului de donatori sau când se înregistrează accidente grave, cu victime multiple, în urma cărora sunt necesare cantităţi mai mari de sânge, CTS Suceava beneficiază de sprijinul angajaţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Şcolii de Jandarmi Fălticeni, Poliţie, care vin şi donează sânge.

RECOLTARE SANGE - UNSR - POLITEHNICA

Medicul sucevean a spus că de la începutul acestui an şi până în data de 1 octombrie s-au înregistrat 5569 de donatori, iar în cursul anului trecut au fost peste 7500 de donatori de sânge.

“Facem un apel către populaţia judeţului să se adreseze centrului nostru pentru a dona sânge”, a mai spus Maria Pilat.

 


Intră acum și în grupul de