Proiect national de modernizare a serviciilor din spitalele de psihiatrie


Intră acum și în grupul de

Primul proiect national de modernizare a serviciilor din spitalele de psihiatrie românesti, desfasurat de Centrul National de Sanatate Mintala, intitulat “Initiativa pentru calitate” va fi implementat în 9 spitale din tara, printre care si spitalele de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc si Siret. În cele 9 spitale alese se va face o evaluare a proceselor de îngrijire a spitalelor, ceea ce se numeste „diagnoza si consultanta organizationala”, iar apoi se vor elabora planurile de dezvoltare organizationala. Dr. Alexandru Paziuc, coordonatorul programului de reforma din judet, precizeaza ca evaluarea serviciilor psihiatrice se va realiza dupa niste criterii bine stabilite de monitorizare, gradul de dezvoltare a serviciilor fiind apreciat prin anumite culori: rosu pentru servicii slabe, galben si verde pentru cele avansate.

Spitalul de Psihiatrie Câmpulung, al carui director a fost Alexandru Paziuc mai mult timp, a facut pasi importanti în dezvoltarea serviciilor de psihiatrie datorita programelor aplicate acolo si datorita Fundatiei „Orizonturi”, care duce o munca sustinuta în sprijinul bolnavilor cu deficiente mintale din judet. Dr. Paziuc spune ca se va face o analiza a modului în care sunt tratati pacientii, a calitatii serviciilor, a nevoilor de personal din spital, pentru a se putea lua masuri de îmbunatatire a acestora, si considera ca spitalul câmpulungean are deja servicii de psihiatrie de culoare verde. „Noi la Câmpulung suntem deja avansati, avem multe schimbari si cred ca suntem de culoare verde.

Avem si culoarea rosie vizavi de siguranta pacientilor. Am câstigat foarte mult datorita atelierelor de terapie ocupationala pe care le avem si datorita Fundatiei Orizonturi”. Dr. Alexandru Paziuc a mai precizat ca, pe baza evaluarii din cadrul acestui proiect si dupa elaborarea planurilor de interventie, la anul viitor se va putea obtine si finantarea necesara aplicarii lor. „Mai trebuie sa convingem spitalele de psihiatrie din Radauti si Burdujeni sa-si îmbunatateasca serviciile, n-au personal, n-au psihoterapeuti. Înca sunt reticenti fata de reforma, n-au venit cu planuri manageriale si o punere în practica. Ceea ce se întâmpla acum în cele 9 spitale din tara în cadru proiectului va fi litera de lege pentru celelalte spitale din tara. Nu e vorba de ce vrea unul sau altul, e vorba de a respecta drepturile pacientilor”, a afirmat Alexandru Paziuc. Proiectul se va desfasura în perioada 8 septembrie-3 decembrie 2007.


Intră acum și în grupul de