Șef din Ministerul Agriculturii din București înduplecat cu afinată, păstrăvi şi calendare de primarul comunei Pojorâta


Intră acum și în grupul de

Primarul comunei Pojorâta, Bogdan Ioan Codreanu, este cercetat de DNA Suceava pentru cumpărare de influenţă, după ce ar fi oferit directorului Direcţiei Leader din MADR, Gelu Roşu, afinată, păstrăvi, preparate din carne de porc şi calendare.

ioan bogdan codreanu primar pojorata

Potrivit DNA Suceava, atențiile au fost oferite prin oameni de încredere ai primarului, respectiv prin intermediul şoferului primăriei Pojorâta, directorului GAL Bucovina de Munte, dar și a unui om de afaceri din București, Cristian Dumitru Bălan.

Acum, atât Gelu Roşu, cât și Cristian Dumitru Bălan sunt cercetați, lor aducându-li-se la cunoştinţă în cursul zilei de vineri calitatea de suspect şi faptele pentru care sunt cercetaţi.

Astfel, DNA Suceava îl are în vedere pe Cristian Dumitru Bălan pentru complicitate la cumpărare de influenţă pentru că în perioada august – decembrie 2014 l-a sprijinit pe primarul comunei Pojorâta în vederea cumpărării influenţei de la Gelu Roşu cu scopul obținerii anulării deciziei de suspendare a activităţii GAL Bucovina de Munte.

În vederea ducerii la îndeplinire a planului, în data de 17 decembrie 2014, primarului comunei Pojorâta, în complicitate cu directorul GAL Bucovina de Munte, Oana Mihaela Lehaci, i-a furnizat lui Gelu Roşu aproximativ 70 de cobze din păstrăvi, în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei, și calendare.

Toate produsele au fost duse la București de Alexandru Grigorovici, şofer al primăriei Pojorâta, după care omul de afaceri Cristian Dumitru Bălan le-a oferit directorului din MADR la domiciliu.

Activitatea GAL Bucovina de Munte a fost suspendată la data de 29 august 2014, iar ulterior managerul acestui GAL, Oana Mihaela Lehaci, şi primarul din Pojorâta, Bogdan Codreanu, au întreprins mai multe demersuri pentru ca decizia să fie anulată.

Astfel, după cum au arătat procurorii DNA, în perioada august 2014-ianuarie 2015 pentru a-l determina pe Gelu Roşu, director/şef servicii al Direcției Leader Investiţii Agricole şi Nonagricole din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management (AM) PNDR aparținând MADR, cu atribuţii de serviciu privind gestionarea şi supravegherea activităților derulate de GAL – urile din ţară, să intervină, la rândul său la AFIR București, Lehaci și Codreanu au oferit foloase materiale în vederea anulării acțiunii de suspendare a activității GAL Bucovina de Munte și pentru a accepta la decontare cereri intermediare de plată restante sau nedepuse în cadrul proiectului de funcţionare a GAL.

De asemenea, Gelu Roşu mai este cercetat pentru trafic de influenţă pentru că şi-a oferit sprijinul pentru promovarea şi depunerea la CRFIR Iaşi a proiectului Cooperarea între GAL-uri de la tradiţie la inovare iniţiat de GAL Bucovina de Munte în cooperare cu GAL Ştefan cel Mare din Iaşi.

Procurorii DNA susțin că în schimbul sprijinului acordat, Roșu a primit de la primarul din Pojorâta, în data de 8 aprilie 2015 produse tradiţionale, caşcaval afumat şi cobze de păstrăvi.

Precizăm că procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de miercuri percheziții domiciliare în zece locații din municipiul București și județele Suceava și Iași într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, comise în legătură cu utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene în perioada 2014-2015.

În urma audierilor, managerul GAL Bucovina de munte Mihaela Oana Lehaci este cercetată pentru complicitate la cumpărare de influenţă, de dare de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar primarul comunei Pojorâta, Bogdan Ioan Codreanu, este cercetat pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de dare de mită.(N.B.)

 

 

 


Intră acum și în grupul de