Un nou caz de rabie la o vulpe impuscata


Intră acum și în grupul de

O vulpe împuscata pe fondul de vânatoare nr. 15 Valea Bistritei care apartine Ocolului silvic Cârlibaba, a fost diagnosticata cu rabie în urma analizelor de laborator. Potrivit sefului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru acest focar este al 14-lea înregistrat în acest an, fiind depistate pâna în prezent 16 animale afectate. Petrea Dulgheru precizeaza ca noul caz nu constituie o surpriza pentru DSVSA deoarece teritoriul judetului Suceava este recunoscut ca puternic rabigen.  

„Cele mai multe cazuri sunt la vulpi, acestea constituind rezervorul natural al bolii si principalul vector în raspândirea acesteia, fapt ce impune intensificarea actiunilor de vânatoare, în special în zona de ses, pentru a decima numarul vulpilor care s-au înmultit foarte mult în ultima perioada” mentioneaza seful DSVSA Suceava. Ca masura tehnica de specialitate, DSVSA Suceava în colaborare cu toti gestionarii fondurilor de vânatoare efectueaza chiar în zilele acestea actiunea de vaccinare a întregului efectiv de vulpi, de pe toate cele 71 fonduri de vânatoare.

„Se impune obligatia tuturor factorilor responsabili de a recolta si aduce la Laboratorul DSVSA Suceava, cadavrele sau capetele de carnasiere, în special de la vulpi, pentru precizarea diagnosticului si luarea celor mai eficiente masuri, în vederea preîntâmpinarii contaminarii animalelor si oamenilor” mai spune Petrea Dulgheru, care reaminteste, ca regula stricta, evitarea atingerii cadavrelor de vulpi sau a altor carnasiere, fara echipament de protectie, în special atentionam vânatorii sau persoanele care descopera ocazional cadavrele acestor animale, deoarece pericolul contaminarii este deosebit de mare.

Numai în luna noiembrie au fost efectuate analize pentru diagnosticarea rabiei la un numar de 53 de vulpi, din care doua au fost pozitive. DSVSA Suceava atrage atentia ca toate vulpile recoltate cu ocazia partidelor de vânatoare trebuie sa fie aduse la laborator pentru analize în vederea depistarii rabiei, deoarece si vulpile aparent sanatoase pot fi purtatoare ale virusului rabic.


Intră acum și în grupul de