Lansare de carte: “Israelul, vazut de un roman”, Ion Prelipcean


Intră acum și în grupul de

Volumul al doilea al cartii “Contributii la istoria evreilor din România” – “Israelul, vazut de un român”, aparut recent la Editura Raluca din Buzau, a fost lansat joi, de autor, profesorul Ion Prelipcean din localitatea suceveana Horodnic de Jos. Cartea este rezultatul unei cercetari stiintifice minutioase realizate în Israel în perioada sederii autorului acolo, timp în care a studiat locuri, monumente, oameni si istorie, dar modul în care a fost scrisa depaseste cu mult sfera stiintifica, chiar autorul precizând ca “am facut facultatea de româna ca sa scriu frumos istorie”.  “Este o carte scrisa cu sufletul, n-as mai putea s-o scriu a doua oara. Noi despre noi nu putem scrie asa ceva, nici evreii nu pot scrie asa ceva despre ei.

Cartile mele sunt stiintifice, dar eu am coborât istoria din turnul de fildes, am facut sa fie populara si accesibila tuturor. Am vorbit despre prietenia dintre români si evrei, despre oameni, despre razboaie, dar în cartile mele am militat întotdeauna pentru prietenie si întelegere. Aici am scris despre istoria civilizatiei umane. Am vizitat locurile o data, de doua ori, sau chiar de 7-8 ori, am pus mâna pe piatra ca s-o fac sa vorbeasca. Mi-au vorbit si constructiile si oamenii si cartile si totul am pus aici”, a spus Ion Prelipcean, în cuvântul sau prezentat la lansarea care a avut loc joi, la Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera”.   

Structurat pe doua capitole mari, intitulate simplu Cartea I si Cartea II, autorul  abordeaza în prima parte, sub titulatura “Coordonate spirituale”, “O istorie de 4000 de ani”,  ducându-ne pe urmele si prin locurile prin care s-a nascut si a trait Iisus Hristos, începând cu Bethleem, continuând cu Nazareth si apoi Iersualim, a doua parte fiind intitulata “A fi turist în Israel”. “Aceasta carte nu are în atentie latura umana a Israelului, ci latura religioasa. Ne explica în modul cel mai simplu fenomenologia lui Iisus Hristos. Este scrisa la fata locului cu creionul si hârtia în mâna. Nu este un traseu turistic propriu-zis, este o istorie pura”, a precizat Emil Ianos, prieten al autorului.  

Cartea de fata a fost realizata în 4 luni, pentru scrierea ei, autorul consultând si vreo 400 de carti si circa 100000 de pagini, aportul ei asupra cititorilor, înainte de toate, fiind cultural, dupa cum aprecia la lansare profesorul  Octavian Nestor.  “Aceasta carte este un imn de slava si de multumire adus celui care ne-a creat. Este si un manifest si un protest fata de ceea ce a degradat si urâtit omenirea de-a lungul anilor. E o istorie poetica, o metafora. Un mesaj de întelegere, comunicare si mai ales, un mesaj cultural”.

Ion Prelipcean va împlini pe 24 septembrie 62 de ani, fiind nascut la Horodnic de Jos. A absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea suceveana, promotia 1969, activând timp de 25 de ani la catedra. În paralel, timp de 35 de ani, a desfasurat o bogata activitate de cercetare în domeniul istoriei, si una publicistica, fiind autorul a 40 de carti si tot atâtea studii stiintifice publicate în România, Israel, Canada. A realizat si monografia satului în care s-a nascut, în 5 volume, din care a publicat deocamdata doua.  


Intră acum și în grupul de