Trei vaci turbate într-o gospodărie din Cacica


Intră acum și în grupul de

Nu mai puțin de trei bovine dintr-o gospodărie din comuna suceveană Cacica au contactat rabie. La începutul săptămânii, în gospodăria Ștefaniei T., din comuna Cacica o bovină prezenta semne nervoase, salivație abundentă, lovea cu coarnele și capul pereții grajdului. Crezând că animalul s-a intoxicat, proprietarul l-a sacrificat, dar a anunțat medicul veterinar care în urma anchetei a suspicionat existența rabiei. Astfel, proba a fost dusă la laborator unde s-a confirmat turbarea animalului.

„În cursul zilei de luni după-amiază, au apărut simptome asemănătoare și la celelalte două bovine din aceeași gospodărie, care au decedat în noaptea de luni spre marți. Suspicionăm rabie și în aceste cazuri, dar răspunsul îl vom da după examenul de laborator”, precizează șeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru. Acesta menționează că autolaboratorul DSVSA Suceava și șeful Serviciului de Sănătate Animală s-au deplasat la fața locului.  „Este al 64-lea caz de rabie din anul 2008, evoluând la următoarele specii: 52 vulpi, 1 dihor, 1 jder, 1 lup, 4 câini, 4 pisici și o bovină”, spune Petrea Dulgheru.

Acesta mai declară că a fost anunțată Autoritatea de Sănătate Publică Suceava, dar și  Asociația Județeană a Vânătorului și Pescarului Sportiv și Romsilva pentru a lua măsurile ce se impun, respectiv reducerea numărului de vulpi și carnasiere și monitorizarea permanentă a efectivului de vânat.

 


Intră acum și în grupul de