Incet, dar sigur, Cacica isi recastiga valoarea printre localitatile balneare de prestigiu din tara (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Uitată de vremuri şi de autorităţi pentru o bună bucată de timp, localitatea suceveană Cacica renaşte încet, dar sigur, muşcând din dreptul său de a se număra printre cele mai valoroase zone de turism balnear, aşa cum a fost odată.

Lăsată parcă în paragină după 1989, Cacica renaşte în fiecare an, ultimul exemplu în acest sens fiind oferit de deschiderea oficială a Centrului de tratament “Virgil Săhleanu”. Purtând numele unui lider de sindicat născut în Cacica, mai apoi victima unui omor comandat, Centrul de tratament este doar un prim pas în ceea ce se doreşte a deveni localitatea, sau mai bine spus, un prim pas în recâştigarea prestigiului de care se bucura odată.

Chiar dacă activitatea centrului a început la finele anului trecut, inaugurarea oficială a acestuia a avut loc pe parcursul zilei de duminică, când, pe edificiu a fost montată şi plăcuţa de marmură inscripţionată cu numele “Virgil Săhleanu”. La ceremonia inaugurală, au fost prezenţi lideri de sindicat din Galaţi şi Bacău, reprezentanţi ai oficialităţilor locale, rudele fostului lider de sindicat precum şi conducerea Consiliului Judeţean Suceava, însoţită de parlamentarii Sanda-Maria Ardeleanu, Eugen Uricec, Gabriel Gospodaru şi de ministrul secretar de stat Cristian Irimie.

„Cred că putem vorbi despre un început, deocamdată, şi aici vreau să felicit primăria pentru această iniţiativă prin care se doreşte impulsionarea a ceea ce a fost odată, o staţiune în care oamenii veneau tot timpul anului la tratament. Practic, e un început pentru ceea ce dorim să facem în judeţul Suceava, în această zonă, pentru a pune bazele unui nou centru de tratament care să concureze oricând cu celelalte judeţe”, a declarat la faţa locului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Tot el a mai adăugat că atât edificiile deja existente, referindu-se la Salina Cacica sau Basilica Minor Romano-Catolică, cât şi exemplul de bună convieţuire între români şi comunitatea polonă determină conducerea judeţeană să bifeze localitatea ca un punct turistic de importanţă majoră, fiind prins în planul de dezvoltare a zonei un program de realizare a unei reţele de canalizare şi refacerea infrastructurii rutiere.

Până înainte de Revoluţie, clădirea a funcţionat ca şi cămin pentru muncitorii de la Mina de sare din Cacica, dar după anul 1993 a intrat într-un proces de degradare continuă.

Reabilitarea ei şi transformarea în Bază de tratament a fost posibilă, conform declaraţiilor primarului din localitate, Petru Todosi, cu ajutorul banilor europeni printr-un Proiect Phare 2006, la care s-au adăugat şi fonduri alocate de la bugetul local. Beneficiind de o capacitate de cazare de 10 camere duble, noul „Complex cultural – turistic” Cacica se bucură deja de succes, înregistrând în circa şase luni de zile de la funcţionare încasări de circa 50.000 de lei.

„Realizat cu fonduri europene, complexul are o capacitate de 20 de locuri oferite prin intermediul a 10 camere duble, iar administraţia locală a venit în completarea proiectului cu realizarea din fonduri proprii a unei baze de tratament aflat sub coordonarea medicului Ioan Ieţcu, costurile totale ridicându-se la valoarea de circa 500.000 de euro”, a declarat primarul Petru Todosi.

Cu preţuri variind între 75 şi 100 de lei camera pe noapte, toţi doritorii se pot bucura în timpul sejurului atât de piscina cu hidromasaj cu apă sărată cât şi de sala de fitness sau, mai ales, de tratamentul fizio-terapeutic din cabinetele de specialitate.


Intră acum și în grupul de