Misiunea imposibila pentru PSD Suceava – ancheta penala pentru Ion Lungu in cazul TERMICA SA


Intră acum și în grupul de

Consiliul Municipal al PSD Suceava a votat, sâmbătă, în unanimitate de voturi ca membrii PSD din Consiliul local Suceava să înceapă demersurile pentru cercetarea penală a situaţiei sistemului de termoficare a oraşului reşedinţă de judeţ dar şi a conducerii Primăriei Suceava cu privire la modul în care a gestionat problema termoficării în municipiu.

Noul preşedinte ales al PSD Suceava, consilierul local Ovidiu Donţu a prezentat în cadrul Consiliului situaţia termoficării din municipiu arătând că actuala conducere a Primăriei a provocat pagube de 700 de miliarde de lei vechi societăţii de termoficare, Termica SA, la care Consiliul Local Suceava este acţionar unic şi a ţinut să remarce că numai taxa de timbru pentru procesele dintre Primărie şi Termica SA este de 22 de miliarde de lei vechi.

Donţu le-a explicat membrilor PSD Suceava că societatea de termoficare este împinsă spre faliment de primarul PDL Ion Lungu în baza „unui plan diabolic” pus la cale în biroul edilului-şef al Sucevei, plan ce prevede construcţia unei noi centrale termice, în condiţiile în care firma care a obţinut contractul, ADREM INVEST, nu a mai făcut niciodată aşa ceva.

El a arătat că noua centrală termică se construieşte în apropierea actualei centrale pentru a beneficia de toate utilităţile, dar că în aceste condiţii se menţine reţeaua foarte lungă de transport a energiei termice, fapt ce se va regăsi în costul gigacaloriei.

Totodată el a explicat că din preţul cărbunelui folosit la actuala centrală termică, doar o treime este preţul de producţie şi din această cauză gigacaloria este scumpă la Suceava.

Deputatul Iulian IANCU: „Cât pot fura oamenii aceştia?”

La rândul său, deputatul PSD Iulian Iancu, invitat la Suceava la conferinţa de alegeri a PSD a declarat că dacă cei 700 de miliarde de lei vechi, paguba de la Termica SA, erau folosiţi pentru construcţia unei noi centrale termice de cogenerare de înaltă eficienţă, sucevenii aveau cel mai mic preţ din ţară la încălzire.

El a arătat că, din start, s-a dorit să se intre pe actuala locaţie a centralei termice a municipiului Suceava şi nu s-a dorit eficientizarea actualei centrale.

Din explicaţiile oferite de deputatul social-democrat centralele electro-termice de la Suceava şi Iaşi au fost modernizate printr-un proiect de zeci de milioane de euro pentru a funcţiona pe huilă, iar zona să fie pol de echilibrare energetică cu perspectivă de interconectare cu Ucraina şi Republica Moldova. „Huila adusă din Australia costă până în ţară 33 la sută din preţul plătit, iar restul de 66 la sută pe urmă. Cât pot fura oamenii aceştia?”, s-a întrebat retoric Iulian Iancu.

El a mai arătat că actuala guvernare a ţinut în afara României investiţii de 8,5 miliarde de euro în energie regenerabilă, iar alte investiţii de 3,5 miliarde de euro pentru cogenerare au fost ţinute la poarta României.

Consiliul Municipal al PSD Suceava a votat, în unanimitate, să mandateze consilierii locali PSD din CL Suceava să înceapă demersurile pentru cercetarea penală a situaţiei termoficării din municipiu şi a acţiunilor conducerii Primăriei Suceava privind termoficarea.

Majoritatea absoluta PDL din Consiliul Local Suceava a respins la sfârşitul lunii octombrie, înfiinţarea unei comisii de anchetă, cerută de consilierii locali PSD şi PNL, pentru verificarea activităţii societăţii de termoficare şi acţiunile conducerii Primăriei Suceava care au dus la perspectiva falimentului societăţii.


Intră acum și în grupul de