Excursie la Bruxelles, oferita de europarlamentarul Petru Luhan unor elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Afla aici in ce context


Intră acum și în grupul de

Un echipaj format din elevi proveniţi de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a câştigat marele premiu al Concursului Judeţean „Europa aproape de noi”, o excursie la Bruxelles, oferită de către europarlamentarul PDL de Suceava Petru Luhan, arată deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, pe blogul personal.

Aceasta a luat parte la competiţia desfăşurată sâmbătă la Suceava, în calitate de organizator, alături de europarlamentarul sucevean Petru Luhan şi de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Cristian Cuciurean.

În competiţie s-au aflat 15 echipaje de la liceele: Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Şcoala Creştină Filadelfia şi Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

“Elevii s-au prezentat remarcabil la toate probele, iar dialogul legat de funcţionarea Parlamentului European a fost magistral condus de invitatul special, domnul Petru Luhan, cel care a şi oferit Marele Premiu: o mini-excursie la Bruxelles cu vizitarea Parlamentului European şi a Capitalei Europei.

Petru Luhan şi-a centrat intervenţia pe două mari direcţii: 1. instituţiile europene; 2. accesarea fondurilor europene. S-a vorbit mult despre oportunităţile oferite de Uniunea Europeană tinerilor, participanţii (fiecare echipaj compus din doi elevi şi un profesor) aflând despre meritele europarlamentarului sucevean în mărirea bugetului destinat burselor << Leonardo da Vinci >> , încurajarea inovaţiilor şi a cercetării ştiinţifice, lărgirea stagiilor de practică în străinătate finanţate de Comisia Europeană”, scrie Sanda-Maria pe pagina personală.

Totodată, deputatul apreciază: „Am considerat această întâlnire o bună ocazie pentru a-i felicita pe elevii şi dascălii suceveni pentru europenismul lor, vorbindu-le despre cultura românească în context european, rolul fiecăruia dintre noi în dezvoltarea comunicării europene. Am vorbit despre echilibrul lingvistic în contextul plurilingvismului european, despre tradiţii, multiculturalitate şi identitate culturală. Am transmis mesajul autorităţilor locale şi judeţene, asigurându-i pe cei prezenţi de eforturile constante care se fac în sensul aducerii vieţii sucevenilor la standardele şi normele europene. I-am îndemnat pe tinerii de clasa a XII– a să-şi continua studiile acasă sau oriunde în Europa şi să revină în ţară.

Cu toţi am fost impresionaţi de abilităţile de comunicare şi disponiblitatea pentru dialog a elevilor prezenţi, de curiozitatea lor firească, dar şi de convingerile pe care le au deja şi în faţa cărora e nevoie de argumente solide. Alături de Marele Premiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean au oferit încă trei premii în valoare de: 600 lei, 400 lei, respectiv 300 lei. Marele Premiu a fost câştigat de echipajul de la Colegiul << Alexandru cel Bun >> din Gura Humorului.”


Intră acum și în grupul de