Cele peste trei mii de vulpi din judetul Suceava vor fi vaccinate antirabic de DSVSA


Intră acum și în grupul de

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat, luni, în judeţ, campania de vaccinare antirabică manuală a vulpilor, care se va derula până în 15 decembrie. Anunţul a fost făcut de directorul executiv al instituţiei, Octavian Ilişoi, care a arătat că în judeţul Suceava se estimează că sunt 3.222 de vulpi în 71 de fonduri de vânătoare, iar pentru campania de vaccinare din acest an au fost distribuite 2084 de momeli vaccinale, urmând ca în 2013 să fie organizate încă două campanii de vaccinare, atât manuală cât şi aeriană.

Potrivit sursei citate, vaccinarea manuală va fi efectuată în 30 de fonduri de vânătoare din care 20 în care au fost înregistrate cazuri de rabie. Ilişoi a explicat că vulpile sunt principala sursă de virus rabic din judeţ, iar vulpile bolnave pot transmite boala, prin muşcătură, oamenilor, animalelor domestice sau animalelor de companie, iar prin vaccinare se reduce în mare măsură difuzarea bolii atât animalelor din mediul silvatic cât şi animalelor domestice.

El a mai spus că pentru actuala campanie de vaccinare, inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului de Sănătate şi Bunăstarea Animalelor din DSVSA Suceava au stabilit catagrafia fondurilor de vânătoare, numărul de vizuini şi numărul de momeli de vaccinare.

În cursul anului 2012, în judeţul Suceava s-au înregistrat 35 de cazuri de rabie, din care 25 la vulpi, şapte la bovine şi câte una la câine, piscă şi jder.


Intră acum și în grupul de