Termica Suceava solicita cresterea tarifului de transport a energiei termice. Vezi aici cu cat


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, a declarat, miercuri că fără noua centrală termică ce a fost dată în folosinţă în luna noiembrie, municipiul Suceava risca să nu aibă căldură în această iarnă. „Fără această nouă centrală nu se putea da căldură”, a spus Lungu, într-o conferinţă de presă, arătând că numai costul cărbunelui necesar încălzirii oraşului se ridică la 100 de milioane de lei şi că preţul gigacaloriei ar fi ajuns la 700 de lei.

Primarul a mai declarat că societatea Termica SA, care acum asigură doar transportul şi distribuţia agentului termic, producţia fiind realizată de firma Bioenergy Suceava, a cerut modificarea tarifului pentru transportul şi distribuţia agentului termic de la 123 de lei, în prezent, la 197,71 de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 62 la sută.

Ion Lungu1

El a spus că Termica are şi avizul ANRSC pentru această majorare de tarif şi a subliniat că, din motivarea firmei, reiese că 50 la sută din costuri sunt cu salariile. „Au salarii mai mari decât primarul”, a spus Lungu care a arătat că, în medie, cei 150 de angajaţi ai Termica au venituri lunare de 3.900 de lei în timp ce salariul primarului este de 3.700 de lei.

Edilul-şef a mai spus că se ajunge la un paradox în care preţul de producţie a gigacaloriei produse de noua centrală termică ce funcţionează cu biomasă, de 144 de lei, este cu 36,8 la sută mai mic decât transportul energiei termice.

El a arătat că pierderile din reţeaua de termoficare s-au diminuat în ultimii ani cu peste 20 la sută în urma investiţiilor făcute de municipalitate şi că chiar Termica SA a emis un document în care recunoaşte că pierderile din reţea sunt sub 35 la sută.

 Lungu a mai arătat că propunerea de majorare a tarifului pentru transportul şi distribuţia energiei termice urmează să fie discutată în prima şedinţă a CL Suceava, menţionând că Termica SA va mai asigura acest serviciu până în primăvara anului viitor când se va stabili, prin licitaţie, un nou operator care să asigure acest serviciu.

 Primarul a explicat că populaţia va plăti, în continuare, gigacaloria la 185 de lei, restul urmând să fie subvenţionat de municipalitate, dar a menţionat că după stabilirea noului operator ce va asigura transportul şi distribuţia agentului termic, se va modifica şi preţul plătit de populaţie astfel încât să nu mai fie nevoie de subvenţie.

 Municipiul Suceava se încălzeşte exclusiv cu energie termică produsă din biomasă de noua centrală termică, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în prezent agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie şi asigură doar activitatea de transport şi distribuţie.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.


Intră acum și în grupul de