Festivalul-concurs interjudetean „VASILE MUCEA” a ajuns la a treia editie la Bilca


Intră acum și în grupul de

vasile mucea-001Pentru al treilea an consecutiv, Căminul Cultural din comuna suceveană Bilca va găzdui marţi, 22 aprilie, în a treia zi de Paşte, de la ora 13.00, o nouă ediţie a Festivalului – concurs interjudeţean „VASILE MUCEA”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural “Bucovina” Suceava, împreună cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Bilca, în memoria regretatului rapsod bilcan, Vasile Mucea.

Potrivit organizatorilor, scopul festivalului urmăreşte promovarea rapsozilor populari şi tarafurilor tradiţionale din Bucovina, păstrarea costumului tradiţional, conservarea şi promovarea folclorului muzical specific vetrelor folclorice pe care le reprezintă.

Concursul va fi organizat pe trei secţiuni: secţiunea solist vocal care se acompaniază la vioară sau cobză (soliştii, pe lângă instrumentul cu care intră în concurs, pot fi susţinuţi de un grup instrumental tradiţional), secţiunea taraf tradiţional cu solist (vocal sau instrumentist) sau grup vocal, respectiv secţiunea rapsod popular (solist vocal, instrumentist) cu vârsta minim 60 de ani.

Organizatorii precizează că acest festival – concurs, care a ajuns la cea de-a treia ediţie, se adresează numai artiştilor amatori. Participanţii trebuie să poarte costumul tradiţional din zona pe care o reprezintă. Timpul acordat pentru rapsozi este de 7 minute, respectiv de 10 minute pentru taraf. Repertoriul prezentat în concurs trebuie să fie autentic, cu precizarea că participarea la festival cu înregistrări pe suport digital este interzisă.

Festivalul – concurs interjudeţean Vasile Mucea va avea un juriu format din specialişti ai genului – folclorişti şi instrumentişti consacraţi, care vor nota autenticitatea repertoriului, calitatea interpretării şi autenticitatea costumului.

Juriul va acorda premiile I, II, III pentru fiecare secţiune în parte şi îşi rezervă dreptul de a le redistribui.

 Invitaţii speciali ai evenimentului vor fi Lucica Păltineanu, solistă a Ansamblului Artistic Profesionist ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava, care va susţine un microrecital şi Ansamblul Arcanul al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava cu solistele Manuela Pohoaţă şi Florentina Moldovan.

 La festival şi-a anunţat prezenţa violonistul francez David Broissier, care s-a specializat în muzica populară românească, la acest fapt aducându-şi contribuţia şi regretatul rapsod Vasile Mucea.

 Fişa de înscriere în concurs şi copia după actul de identitate trebuie transmise organizatorilor până pe data de 16 aprilie. Informaţii suplimentare se pot obţine la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, str. Universităţii nr. 48, tel./fax 0230 530 126.

 Vasile Mucea, recunoscut de folclorişti ca unul dintre cei mai autentici rapsozi populari ai Bucovinei, a întemeiat încă din anii 50 taraful „Bujor” din Bilca. Vasile Mucea a reprezentat cu adevărat valoarea artistică şi estetică a nordului Bucovinei, în speţă vatra etnofolclorică Bilca.


Intră acum și în grupul de