Festivitati la Solonetu Nou, la implinirea a 180 de ani de la intemeierea satului de catre muntenii polonezi


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România organizează, sâmbătă, 19 iulie a.c., în localitatea Solonețu Nou, festivitățile prilejuite de îndeplinirea a 180 de ani de la întemeierea satului de către muntenii polonezi și împlinirea a 90 de ani de la înființarea parohiei romano-catolice.

 Potrivit organizatorilor, manifestările încep la orele 10.00 cu întâmpinarea oaspeților la intrarea în Solonețu Nou și deplasarea lor spre biserică. Aici va avea loc, la ora 11.00, Sfânta Liturghie solemnă concelebrată de Petru Gherghel – episcopul diecezei de Iași asistat de preoți din decanatul de Bucovina cu parintele decan Iosif Păuleț.

Următorul moment va fi dedicat inaugurării noii Case Polone, în cadrul căreia va fi lansată monografia bilingvă a Solonețului Nou, scrisă de pr. Alfons Zielonka, fiu al satului aflat în prezent la doctorat la Universtitatea Catolică din Lublin.

Manifestările se vor încheia cu un program de cântece și dansuri în interpretarea ansamblului „Solonczanka”. La festivități vor lua parte, printre altele, două ansambluri din Polonia, „Dolina Nowego Solonca” și „Tajdany”, ai căror membrii sunt urmași ai soloncenilor care s-au repatriat în Polonia în anii 1946 şi 1947.


Intră acum și în grupul de