„Zilele Culturii Polone”, editia a XVI-a, in perioada 4-6 septembrie 2014, la Suceava. Vezi PROGRAMUL detaliat


Intră acum și în grupul de

Trei manifestări devenite deja tradiţionale vor fi organizate la finalul acestei săptămâni de reprezentanţii Uniunii Polonezilor din România.

Potrivit organizatorilor, „Zilele Culturii Polone” au ajuns la a XVI-a ediţie, iar anul acesta vor debuta în data de 4 septembrie cu vernisajul expoziţiei „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc (1939-1947)” la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Expoziţia a fost pregătită de Institutul Cultural Român din Varşovia şi Fundaţia Osrodek Karta şi este alcătuită din 20 de planşe cu fotografii şi comentarii, cu mărturii ale militarilor şi civililor care, acum 75 de ani, au trecut graniţa din Polonia în România pentru a se proteja de războiul care tocmai începuse.

dom polski

Imediat după vernisajul expoziţiei, va începe Simpozionul Internaţional intitulat „Polonia şi România. Împreună-alături-aproape”, care se va derula timp de două zile. La simpozion vor participa personalităţi marcante  ale culturii şi istoriei din Bucureşti, Chişinău, Katowice, Lublin, Gdansk, Varşovia sau Suceava. La finalul simpozionului, va fi lansată cea mai nouă carte dedicată tematicii polono-române.

Ziua de 6 septembrie este dedicată manifestării intitulată „Sărbătoarea Roadelor” (Dozynki). Aceasta se va derula la Soloneţu Nou şi va începe la ora 11.00 cu Sfânta Liturghie solemnă cu sfinţirea pâinilor şi cununilor, precum şi cu depunerea de daruri în biserica din localitate. Ulterior, vor fi vizitate standurile cu roadele caracteristice nu doar comunităţii poloneze din România, ci şi altor naţionalităţi, cum ar fi cea română, ucraineană sau germană, dar şi a unor regiuni din Polonia invitate la această manifestare, respectiv Malopolska, Podkarpacie şi Zakopane.

„Sărbătoarea Roadelor” se va încheia cu un picnic şi un program folcloric.

La manifestările din acest an şi-au anunţat prezenţa oameni politici din Polonia, reprezentanţi ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti, dar şi o delegaţie din Zakopane, mai precizează organizatorii.

PROGRAM

4 Septembrie 2014

Muzeul de Științele Naturii

  • 9.00 : deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului „Polonia și România. Împreună – alături – aproape”
  • 9.30: vernisajul expoziției „Viața de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc (1939-1947)”
  • 10.00-14.00:dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei”
  • 16.00-18.00 : dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei”
  • 16.00-18.00 : dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei”

 

5 Septembrie 2014

 

  • 9.00-12.30: dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” – Muzeul de Științele Naturii
  • 9.00-13.30:dezbateri în secțiunile „În lumea culturii” și „În lumea problematicii bucovinene” – Casa Polonă
  • 16.00-19.00:concluziile simpozionului și lansare de cărți – Muzeul de Științele Naturii

 

6 Septembrie 2014

Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou

  • 11.00 :liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale, concert folcloric, picnic

Intră acum și în grupul de