Sarbatoarea Sfantului Cuvios Ioan Casian din Scitia Minor


Intră acum și în grupul de

Astăzi Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Casian, născut pe la anul 360 în Sciția Minor, Dobrogea de astăzi. Potrivit pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, Sfântul Ioan Casian a fost crecut de mic de părinții lui evlavioși în frica de Dumnezeu, lucru ce l-a determinat să se călugărească de tânăr la una din multele mănăstiri care se aflau pe pământurile Dobrogei.

Sf. Cuvios Ioan Casian din Sciția Minor (Dobrogea)

„Doritor să cunoască Locurile Sfinte, el a plecat împreună cu preietenul său Gherman la Constantinopol, Betleem, Ierusalim și pustiul Egiptului.

Patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur l-a hirotonit diacon pe călugărul Casian. La stăruințele Sfântului Ioan Casian, au fost trimiși de la Constantinopol misionari în regiunile dunărene pentru a încreștina pe goți, sciți și besi. A fost un mare apărător al Sfântului Ioan Gură de Aur care era prigonit de autoritățile imperiale și învinuit pe nedrept de unii frați întru slujire. A călătorit până la Roma pentru a cere ajutor.

Prin rânduiala lui Dumnezeu a rămas în Apus, unde a întemeiat la Marsilia (sudul Franței) două mănăstiri, una de călugări și una de măicuțe.

Sfântul Ioan Casian, unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai literaturii și monahismului apusean din secolele IV-V, a scris trei cărți: „Despre așezămintele monahilor și despre remediile celor opt păcate principale”, „Convorbiri cu Părinții” și „Despre Întruparea Domnului”.

Alături de Sfântul Leonțiu de Bizanț, Sfântul Dionisie Exigul și Sfântul Gherman, Sfântul Ioan Casian este rodul pământului Sciției Minor (Dobrogea de azi), care face legătura între Răsărit și Apus atât prin principiile vieții monahale, cât și prin literatură”, ne-a spus pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar.

Împreună cu Sfântul Gherman, Sfântul Cuvios Ioan Casian e sărbătorit în fiecare an de Biserică la data de 29 Februarie. Însă pentru că anul bisect este o dată la patru ani, ziua de prăznuire este în anii ceilalți 28 Februarie.


Intră acum și în grupul de