Festivalul internațional de literatură și artă contemporană „Lectora”, la a treia ediție, la Suceava


Intră acum și în grupul de

afis-lectora-webLa Suceava va debuta miercuri, 27 mai a.c., cea de-a treia ediție a Festivalului internațional de literatură și artă contemporană „Lectora”, care se va desfășura pe parcursul a patru zile la Universitatea Ștefan cel Mare (USV), Muzeul de Științele Naturii, Centrul cultural Uzina de apă, Colegiul Național „Petru Rareș” și în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Potrivit fondatorului celui mai longeviv și activ cenaclu și grup literar sucevean, „Zidul de hârtie”, poetul Florin Dan Prodan, anul acesta participă la eveniment scriitori,  artiști, directori de festival și regizori de film din România, Spania, Marea Britanie, Ucraina, Austria și Estonia: Constantin Acosmei, Michael Astner, Matei Bejenaru, Corina Bernic (Iaşi), Iulian Manuel Ghervas (Bucureşti), Dan Perjovschi (Sibiu), Gheorghe Schwartz (Arad), Mary Aherne, Cliff Forshaw (Marea Britanie), Wolfgang Kandler (Austria), Evghenia Lopata (Ucraina), Sebastian Seifert (Spania), Triin Soomets (Estonia).

 Alături de aceştia se vor afla Luminiţa Elena Turcu, Simona Nastac, Raluca Damian, Ileana Boteanu, Florin Dan Prodan, George Ostafi, Gheorghe Cîrstian, Matei Hutopilă, Dan Cristian Iordache, Doru Mihai Mateiciuc.

„De joi până duminică în zori, scriitori din România și străinătate vor citi în română, engleză, germană sau estoniană la Universitate, în sălile Muzeului de Științele Naturii, în licee dar și la Noaptea Poeților, care va aduna zeci de autori invitați și locali, tineri debutanți de la Clubul de poezie Alecart sau consacrați în Cetatea de Scaun, recitalul lor fiind încheiat de un spectacol multimedia live susținut de artistul și muzicianul Sebastian Seifert din Barcelona”, a arătat Florin Dan Prodan.

El a precizat că un film dedicat poetului Emil Brumaru va fi proiectat în deschiderea festivalului „Lectora” în aula USV, de la ora 16.30.

„Realizat la Dolhasca de un artist născut în Suceava, Matei Bejenaru, actualmente șeful catedrei video a Universității de Arte din Iași, filmul va fi urmat de documentarul <<Trupa fără nume>>, despre suceveanul Sorin Dorneanu, probabil cel mai mare colecționar de discuri, benzi audio și CD-uri din țară”, a arătat poetul sucevean.

El a menţionat că o altă secvență importantă a suitei de manifestări „Lectora” se va desfășura joi, de la ora 10.00, în aula Colegiului „Petru Rareș”, unde va avea loc întâlnirea cu regizorul Iulian Manuel Ghervas, de asemenea născut în Suceava, și proiecția ultimul său film, „Tatăl meu, Lucian Blaga”, realizat împreună cu Adina Popescu.

Prodan a mai adăugat că secțiunea de artă a festivalului anunță cel puțin două evenimente deosebite și aduce pe scena culturală suceveană două nume mari ale artei contemporane din România. „Dan Perjovschi, care va vernisa în spațiul cultural Uzina de apă o expoziție specială joi seara, de la orele 18.00. De asemenea, Matei Bejenaru este prezent cu trei documentare video remarcabile”, a declarat fondatorului grupării literare „Zidul de hârtie”.

Totodată, a mai adăugat Prodan, vineri, de la ora 16.00, la Muzeul de Științele Naturii, va avea loc vernisajul expoziţiei de afişe „Zidul de hârtie, 2008-2014, Istoria unui cenaclu”.

Festivalul internațional de literatură și artă contemporană „Lectora” este organizat de Muzeul Bucovinei Suceava, Cenaclul Zidul de Hârtie şi Asociaţia Culturală Artfest în colaborare cu, Universitatea Ştefan Cel Mare Suceava, Asociaţia Edumax, Forumul Democrat al Germanilor din România, Revista de atitudine culturală Alecart, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj, Uzina de apă Suceava.

program 2015


Intră acum și în grupul de