Sânzâienele la Cajvana (FOTO)


Intră acum și în grupul de

Obiceiurile de sânzâiene sunt păstrate în multe regiuni din țară.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, când Sânzâienele dansează plutind spre pământ spre a îndeplini ritualuri benefice, ajută oamenii să se vindece, să afle viitorul recoltelor, iar tinerii să își găsească perechea.

sanzienele la Cajvana (4)

Această  sărbătoare veselă se sărbătorește și la Cajvana. Sărbătoarea începe de la asfințitul zilei de 23 iunie, când tinerii culeg flori de sânzâiene și fac din ele coronițe. De formă rotundă pentru fete și femei, coronițele prefigurează Soarele; în schimb bărbații își fac mănunchiuri în formă de cruce cu care împodobesc ferestrele, ușile, porțile, și chiar și cimitirele. Cică ar odihni morții. Se încing apoi în hore, după care se aruncă coronițele peste acoperișuri punându-și fiecare câte o dorință. Se spune că, dacă coronița rămâne pe acoperiș dorința se îndeplinește.  Ritualul îl invocă pe Zeul Soarelui și cel al Focului și le aduce oamenilor un un rod bogat la camp.

Sărbătoarea dragostei și a setei de viață continuă, tinerii și nu numai, pornesc în alaiuri spre dealuri, pe câmpii, la capăt de drum făcând focuri. Localnicii care păstrează cu sfințenie tradițiile vechi de sute de ani,  prăvălesc peste dealurile de la marginea satului cauciucuri aprinse, rotocoale de foc.

Este „noaptea focurilor” și a „ făcliilor de Sânzâiene”. Semnul soarelui apare în mișcările de rotație a făcliilor, în roțile de cauciuc cu care se aprind și se întrețin focurile, semnificând purificare și protecție.

Cum este să-ți petreci noaptea de Sânzâiene astfel? Spectacolul este magnific, cerul este înstelat, se sare peste foc, dacă privești cu atenție flăcările parcă ai vedea siluete dansând… Culmea este că, deși asiști până în zori, a doua zi nu simți oboseală.

 Nu am avut până în acest an ocazia să sărbătoresc această zi, deși sunt 15 ani de când profesez în acestă localitate. Am vrut să asiste în special fetele mele, să vadă că încă se păstrează acest obicei strămoșesc. Mă bucur că există oameni încă legați de trecut, de tradiție, pasionați de lucrurile de taină, care încearcă să readucă magia și sacrul în viața noastră.

Nu trebuie să uităm să râdem și să ne veselim românește.

 

Prof.înv.primar SESERMAN LIDIA-LOREDANA

Liceului Tehnologic Cajvana


Intră acum și în grupul de