(GALERIE FOTO/VIDEO) Festivalul Național de Folclor „Friedrich Schwartz” a ajuns la ediția a doua


Intră acum și în grupul de

Vineri și sâmbătă, 24 și 25 iulie a.c., se desfășoară în municipiul Suceava, pe esplanada Casei de Cultură, a doua ediție a Festivalului Național de Folclor „Friedrich Schwartz”.

Evenimentul a debutat vineri după-amiază cu o paradă a portului popular, pe traseul Parcul Universităţii „Ştefan cel Mare” – esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Suceava.

Potrivit președintelui Asociaţiei Culturale „Friedrich Schwartz” Suceava, Ovidiu Schwartz, la festival participă 12 trupe ce însumează peste 200 de artiști din toată țara. Ovidiu Schwartz a explicat că scopul evenimentului este păstrarea și promovarea tradiției și folclorului românesc.

La rândul său, maestrul coregraf Costinel Leonte a ținut să menționeze că este unul dintre cei care l-a cunoscut pe Friedrich Schwartz, arătând că acesta ar fi meritat să fie mult mai apreciat în timpul vieții.

festivalul friedrich schwartz (61)

„După ani de zile de la trecerea lui în neființă, în sfârșit Primăria și Consiliul Local Suceava s-au gândit să-i ofere titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Suceava”. Este frumos acest lucru, însă cred că era mult mai bine dacă un om ar fi respectat pentru ceea ce face, pentru creațiile lui, pentru munca lui asiduă cât este în viață. După ce pleacă de pe acest pământ își amintesc cu drag ceilalți”, a spus maestrul coregraf Costinel Leonte.

El a ținut să menționeze că maestrul Friedrich Schwartz a fost un fantezist în coregrafie, ce a instruit foarte mulți artiști.

„A fost un om deosebit care a îndrăgit zi și noapte tradițiile. A fost un excelent coregraf, un om care din nimic făcea lucruri extraordinare, un fantezist în coregrafie, așa îl cunoșteam noi, cei din breaslă, un om care a lăsat în urma lui foarte mulți artiști, unii profesioniști, alții amatori. Un om care a pus și a dăruit totul pentru dansul popular românesc, nu numai din Bucovina, ci din toată țara”, și-a amintit maestrul coregraf Costinel Leonte.

În cele două zile ale festivalului au loc recitaluri ale soliştilor şi formaţiilor participante: „Csonkatornoy”, „Codrii Neamţului”, „Datina Turdeană”, „Florile Bucovinei”, „Mugurașii – Săucești” „Trei Generaţii”, „Siretul”, „Bârgăul”, „Druscelele”, „Rapsodia Bucovinei”, „Dor Clujean” și „Ciobănașul – veterani”.

Sâmbătă, festivalul va continua de la ora 17:00, pe esplanada Casei de Cultură Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de