„Simfonii de Toamnă 2015”: Splendoare, magie și emoție. Rotary le-a dăruit sucevenilor încă un spectacol memorabil


Intră acum și în grupul de

Pentru unii a fost primul concert de muzică simfonică la care au participat, iar pentru alții o nouă ocazie de a retrăi bucuria şi emoția unui spectacol desăvârşit. Cu certitudine, și unii și alții au simțit fiorii acordurilor muzicale şi magia din fiecare arie. Este vorba despre cel mai așteptat eveniment cultural al toamnei la Suceava, „Simfonii de Toamnă”, un dar oferit comunității de Clubul Rotary Suceava – Bucovina.

Esplanada Casei de Cultură Suceava a fost însuflețită miercuri seara de un regal de muzică clasică cum numai Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova, sub bagheta fermecată a dirijorului Mihail Agafița, a putut transmite miilor de melomani de toate vârstele și din toate categoriile sociale.

simfonii de toamna (22)

De la copii de câțiva anișori care priveau muzicienii de pe scenă uluiți și până la bătrânei care rememorau clipele fericite din viața lor, publicul sucevean a trăit intens, a trăit frumos și s-a lăsat purtat de muzica simfonică a unor compozitori celebri.

Potrivit coordonatorului comitetului de organizare al evenimentului, Dan Cuşnir,  aproape 6.000 de suceveni au umplut la refuz esplanada Casei de Cultură.

„Simfonii de Toamnă”, un eveniment de tradiție ajuns la a patra ediție, a fost un spectacol în adevăratul sens al cuvântului.

Fără a exista diferențe de nivel social, miile de oameni care au primit invitații din partea Clubului Rotary Suceava – Bucovina au dat dovadă de modestie, rafinament, și s-au așezat în public acolo unde au găsit loc.

Aflată pentru prima dată la Suceava, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova a copleșit cu lacrimi și zâmbete publicul însetat de muzică de calitate, dornic să asculte sunetele divine ale instrumentelor.

Nici spectactorii nu s-au lăsat mai prejos. Astfel, că după fiecare arie interpretată de cea mai importantă instituție de concert din Republica Moldova, ropotele de aplauze au curs neîncetat.

simfonii de toamna (13)

Spectacolul muzical grandios organizat Clubul Rotary Suceava – Bucovina a adus mai aproape de suceveni compozitori precum Hans Zimmer și Klaus Badelt, Astor Piazzolla, Eugen Doga, George Enescu, Ion Aldea – Teodorovici, Leonard Bernstein, Frederick Loewe, Carlos Gardel, Charles Aznavour și Georges Garvarentz, Arturo Marquez, Nino Rota și Ennio Morricone.

Nu doar muzica de înaltă clasă a contribuit la transformarea unei seri obișnuite de septembrie, cu temperaturi ce aminteau de luna cireșilor înfloriți, într-o seară formidabilă.

Tineri dansatori au excelat în fața spectatorilor, pașii lor vibrând pe esplanada din centrul municipiului reședință de județ. Totodată, un spectacol de lasere captivant, sincronizat până în cele mai mici detalii cu ritmul ariilor, a făcut ca totul să pară un vis devenit realitate.

simfonii de toamna (21)

„Dăruiti comunităţii împreună cu Rotary” a fost mesajul cu care organizatorii s-au îndreptat și în acest an către suceveni, după ecourile frumoase de la primele trei ediţii ale „Simfoniilor de Toamnă”.

Într-o pauză a orchestrei, spectatorilor le-a fost prezentat un caz cutremurător de viață. Povestea unui tânăr din municipiul Suceava a cărui soartă s-a schimbat radical în urma unui accident de circulație le-a răscolit puternic sufletele celor prezenți la „Simfoniile de Toamnă”, care au dat dovadă de iubire şi empatie şi l-au ajutat, fiecare după posibilități, pe tânărul Ciprian. Acesta a fost grav rănit într-un accident rutier petrecut în vara anului 2006, pe când avea 21 de ani, în timp ce se îndrepta către litoral, în mașina unor prieteni.

În urma cumplitului accident, Ciprian a paralizat aproape complet, iar ca și cum nenorocirile s-ar ține unele după altele, la cinci ani după tragicul accident mama tânărului, cea care l-a crescut singură, s-a stins din viață, măcinată și ea de boală.

Cu multă credință, tânărul sucevean a cărui poveste a impresionat până la lacrimi, a reușit după mult timp și cu multe ore de recuperare să facă ceea ce medicii nici nu se gândeau, și anume să își miște brațele. Cu toate acestea picioarele tânărului au rămas înțepenite, iar din cauza imobilizării la pat constant se confruntă cu spasme.

Cumplita tragedie prin care a trecut tânărul i-a determinat pe membrii Clubului Rotary Suceava – Bucovina să ia atitudine și să organizeze o strângere de fonduri pentru ca Ciprian să beneficieze de o intervenție chirurgicală.

simfonii de toamna (34)

Sucevenii au răspuns fără să stea deloc pe gânduri apelului umanitar, vizibili emoționați de drama unui tânăr care avea tot viitorul în față.

„In anul în care sloganul Rotary International este <<Be a gift to the world<< ( Fii un dar către Comunitate!), comunitatea din Suceava s-a mobilizat exemplar şi i-a dăruit lui Ciprian Pinzariu 38.724 lei, adică aproximativ 8.605 euro.
In afara sumei cu adevărat impresionante care a fost donată de către suceveni, unui sucevean, m-a impresionant faptul că în urnele cu donaţii am gasit si trei tichete de masă. Emoţia transmisă de prezentarea cazului social a făcut ca o persoană să renunţe la necesarul zilnic de alimente, acest gest fiind cu siguranţă completat de ultimele resurse financiare ale multora dintre participanţi, pentru a ajuta pe cineva mai greu încercat de soartă”, a declarat Dan Cuşnir.

Mesajul puternic de unitate, solidaritate și curaj a fost primit și de tânărul Ciprian, din public, din scaunul cu rotile.

Ca și la edițiile precedente, tot în public, s-au aflat persoane cu dizabilităţi din diferite sisteme sociale de îngrijire, pe care membrii Clubului Rotary Suceava – Bucovina le sprijină mereu.

simfonii de toamna (25)

„Simfonii de toamnă” ediția a patra s-a încheiat în aceeași notă de spectaculozitate, așa cum a și început, cu un impresionant foc de artificii. Totodată, publicul numeros a mulțumit orchestrei și organizatorilor prin aplauze îndelungi.

artificii concert (4)

 

 

Clubul Rotary Suceava – Bucovina a demonstrat încă o dată preţuirea şi respectul faţă de comunitatea suceveană.

” Suceava a fost din nou formidabilă! Ce s-a întamplat ieri seară la Suceava ne întăreşte convingerea că orice şi oricât am reuşi să facem pentru suceveni, aceştia merită mai mult. Intotdeauna, sucevenii merită mai mult decât reuşim noi să facem pentru ei”, a mai ţinut să sublinieze Dan Cuşnir.

Clubul Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stimulează relaţiile de bună înţelegere între membrii comunității.

Vezi mai multe FOTOGRAFII  de la eveniment

 

 


Intră acum și în grupul de