Ansamblul “Flori de sanziene” din Suceava, la Festivalul-concurs international de folclor „Floarea Soarelui” din Lituania


Intră acum și în grupul de

flori de sanziene

Ansamblul folcloric “Flori de sânziene” din Suceava participă în perioada 3-7 iulie a.c. la a cincea ediţie a Festivalului-concurs internaţional de folclor „Floarea-Soarelui” (International folklore contest-festival “The Flower of the Sun”), care are loc în oraşul Šiauliai, considerat capitala neoficială a Lituaniei de Nord. Potrivit site-ului oficial al festivalului-concurs (www.saulesziedas.su.lt), în competiţie vor intra ansambluri din nouă ţări precum: Bulgaria, Cehia, Polonia, Lituania, Republica Moldova, Puerto Rico, România, Serbia şi Turcia.

Participanţii au fost atent selectaţi de către organizatorii festivalului, fiind luate în considerare realizările şi profesionalismul acestora. Astfel, doar un sfert din grupurile care şi-au exprimat intenţia să participe la Festivalul-concurs „Floarea -Soarelui” au fost acceptate în competiţie.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, vor avea loc peste 20 de reprezentaţii susţinute de peste 600 de artişti din diferite ţări.

„Florea-Soarelui” este cel mai mare festival din nordul Lituaniei şi probabil singurul festival-concurs de folclor din Europa de Est inclus în calendarul de evenimente al Organizaţiei Internaţionale de Artă Folclorică (International Organization of Folk Art – IOV), susţinută de UNESCO, şi al Federaţiei Internaţionale a Festivalurilor de Dans (Federation of International Dance Festivals  – FIDAF).

Ansamblul folcloric “Flori de sânziene” a fost înfiinţat în anul 2002 şi este condus de directorul Şcolii Populare de Artă “Ion Irimescu” din Suceava, Ion Băiţan. Repertoriul ansamblului include dansuri populare româneşti, cântece şi jocuri populare din Bucovina. În cei 11 ani de existenţă, grupul “Flori de sânziene” a avut reprezentaţii în Ucraina, Polonia, Ungaria şi Germania.


Intră acum și în grupul de