Un sucevean lupta pentru trofeul Festivalului Folk You din Vama Veche. Un interviu in exclusivitate cu Palalae Claudiu Iulian


Intră acum și în grupul de

Palalae Claudiu Iulian este suceveanul care la doar 19 ani va concura în această săptămână în Vama Veche la Festivalul „Folk You! Florian Pittiş”, unde, speră să câștige trofeul festivalului. Ediția din acest an este a zecea, ocazie cu care organizatorii doresc să premieze tinerii care se dedică muzicii folk. Trofeul este realizat de artistul plastic Giulian Dumitriu şi va fi oferit de Stalinskaya.

Palalae Claudiu Iulian

În competiția pentru trofeul ediției aniversare s-au înscris peste 50 de tineri şi au fost selectaţi doar şase concurenţi ale căror compoziţii pot contribui la patrimoniul muzicii folk. Printre ei se află și un sucevean, Palalae Claudiu Iulian, de 19 ani. Acesta studiază Informatică Aplicată la Universitatea Transilvania din Brașov și cântă la chitară şi voce de trei ani. Joi, pe 31 iulie, el va urca pe scena de la malul mării și îi va încânta pe spectatori, transmițându-le emoția și bucuria muzicii folk.

A zecea ediţie a festivalului „Folk You! Florian Pittiş” se va desfăşura în perioada 31 iulie – 2 august, pe plaja din Vama Veche. Vor urca pe scenă nume mari precum Andrei Păunescu, Paula Seling, Nişte Băieţi, Alternosfera, Byron, Dinu Olăraşu, Zoia Alecu,Trooper, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Nicu Alifantis, OCS, Taxi, Pasărea Rock şi mulţi alţii.

Tânărul folkist sucevean, Palalae Claudiu Iulian, a acordat un interviu, in exclusivitate, pentru NewsBucovina:

R. Care au fost motivele pentru care te-ai decis să participi la festivalul de folk din Vama Veche?

I. Iubesc muzica folk, iubesc stilul de viață practicat la Vama Veche și ținând cont de toate acestea, m-am gândit că ar fi un lucru frumos pentru mine să pășesc pe scena Folk You pentru prima data, luptându-mă pentru trofeul Folk You. Am mai participat până acum la diferite festivaluri dedicate acestui gen de muzică, dar cred că acesta este cel mai mare de până acum.

R. Ai fost ales alături de alți cinci participanți pentru a urca pe scena de la Folk You în finala competiției pentru marele trofeu. Care este atuul tău?

I. Sincer, nici nu știam până acum foarte puțin timp că acest concurs are o preselecție și că participanții se triază. Sunt plăcut surprins să aflu că fac parte din cei șase concurenți aleși pentru a participa la festival. Multă lume spune că timbrul este special și cred că acest lucru m-a înscris în cei șase.

R. Vei urca pe scenă alături de nume grele din muzica folk din România. Ai emoții mari în această privință?

I. Emoțiile pentru scenă sunt sau ar trebui să fie prezente tot timpul pentru că altfel artistul de pe scenă nu ar mai transmite nimic ascultătorului. Am mai cântat alături de nume mari ale muzicii folk până acum, dar asta nu mă scapă de emoții. Deci da, am emoții!

R. De unde a apărut pasiunea pentru muzica folk?

I. Pasiunea pentru muzica folk a fost probabil mai mult o sclipire de moment atunci când m-am apucat de cântat la chitară și am început cu piese ale marilor nume folk, atunci descoperind plăcerea pentru acest gen.

R. Ce anume te inspiră?

I. Mă inspiră marea, liniștea și dragostea necondiționată.

R. Care este interpretul sau formația ta preferată?

I. Un interpret al muzicii folk preferat este Emeric Imre, iar Tudor Chirilă cu al lui formație Vama mă inspiră în multe din concertele mele și în stilul meu de viață.

R. În opinia ta, mai este folkul apreciat de tineri?

I. Am doar 19 ani, iar zi de zi văd și aud doar muzică comercială peste tot. Sunt foarte puțini tineri pe care îi mai văd ascultând muzică folk, dar și așa, mi se pare că acest curent al muzicii folk se intensifică și din ce în ce mai mulți tineri se apucă de zdrăngănit chitara, ceea ce ne promite un viitor mai bun după părerea mea. Momentan folkul nu este apreciat foarte mult de tineri în ziua de azi, dar văd un viitor mai bun.

R. Ce dorești să realizezi în viitor în cariera ta muzicală?

I. În viitor îmi doresc să reușesc să găsesc niște persoane potrivite caracterului meu și cu care să pot înființa o trupă, apoi cu ei să ajungem cât mai departe și să ne ambiționăm să facem muzică pentru Romania și să nu plecăm din țară pentru că am văzut că este la modă.


Intră acum și în grupul de