Inedit: Suceava va fi promovata de 14 tineri curajosi care au ales sa calatoreasca patru ani prin Romania pentru a descoperi cele mai frumoase locuri


Intră acum și în grupul de

O echipă foarte curajoasă, formată din 14 tineri, va străbate România în lung și-n lat, timp de patru ani, în căutarea celor mai frumoase locuri și a oamenilor de succes. De marți, 16 septembrie, echipa Zig Zag prin România a poposit la Suceava, după ce anterior a fost la Botoșani, unde a stat o lună de zile. La fel vor  proceda tinerii în toate județele țării, iar poveștile pe care le vor descoperi, le vor face publice, tuturor, pe internet.

echipa zig zag prin romania

Pentru a-și putea îndeplini visul, cei 14 tineri au renunțat la job-uri, au lăsat deoparte grijile cotidiene și se vor dedica promovării României și românilor așa cum n-au facut-o nici măcar autoritățile guvernamentale.

NewsBucovina.ro a stat de vorbă cu doi membri ai echipei Zig Zag, le-a aflat povestea, dar și ceea ce vor să facă în Suceava. Care sunt secretele din spatele celui mai ambițios proiect de promovare al țării le puteți afla din interviul pe care ni l-au acordat Radu Dascălul, managerul proiectului, și Constantin Palade, manager administrativ.

News Bucovina: Cum a început povestea Zig Zag prin România?

Zig Zag: Zig Zag prin România a plecat de la o idee de acum doi ani, când unuia dintre noi i-a venit în gând o călătorie prin toată țara. Lui îi placea foarte mult România și se mândrea cu țara noastră. Pentru că eram tot timpul pe lângă el, i-am propus să plecăm împreună, ca grup. Acum o lună de zile efectiv am plecat în călătorie, primul oraș fiind Botoșani.

NB: Cum v-ați cunoscut?

ZZ: Noi ne-am cunoscut în Iași, prin alte proiecte, am legat prietenii, iar de atunci am rămas împreună.

NB: Cum v-ați ales sigla și de ce Zig Zag?

ZZ: Ziggy e mascota noastră. Reprezintă omul tradițional și omul modern. Omul tradițional e simbolizat prin barbă și căciulă (tarabostes). Rotițele și ochelarii reprezintă partea modernă, faptul că românul și omul modern este creativ și îi merge mintea.

Noi vom călători prin toată România, în fiecare județ. Vom merge în zig-zag. Am vrut să fie și ceva sonor, care să rămână în mintea oamenilor, dar și ceva cu care să se identifice. În fiecare lună vom merge în câte un alt județ, vom sta în cea mai mare parte a timpului în reședința de județ, dar vom merge și în orașele principale ale județelor, pentru a explora tot ce se poate.

zig zag mascota

NB: Care este scopul călătoriei?

ZZ: În primul rând noi vrem să ne cunoaștem țara, dar misiunea Zig Zag este de a cunoaște locurile frumoase, oamenii de succes și de a le scoate la lumină pentu că sunt foarte multe povești sau locuri despre care nu se vorbește în mod obișnuit, dar care merită să fie promovate. În acest fel, Zig Zag este o mișcare educațională, nu doar turistică. Noi vrem să arătăm partea frumoasă, că se poate și în România, nu doar în afară.

NB: Cum v-ați împărțit sarcinile în cadrul echipei?

ZZ: Suntem împărțiți pe mai multe echipe. O echipă se ocupă de partea foto-video, una de interviuri, iar alta de vânzări.

NB: Tocmai v-ați întors de la Botoșani. Cum a fost acolo și ce v-au spus oamenii?

ZZ: Noi nu am mai fost în Botoșani până luna trecută. Ne-a plăcut foarte mult, este un oraș nu foarte mare, dar verde, cu oameni primitori, multă cultură, iar la nivel de afaceri se mișcă din ce în ce mai bine. Oamenii de acolo au spus că suntem nebuni. Chiar ne-am propus să aflăm ce zic oamenii despre proiect, în toate județele.

NB: Care au fost primele voastre impresii despre orașul Suceava?

ZZ: În comparație cu Botoșani, orașul Suceava e puțin mai aglomerat și mai agitat. Ceea ce ne-a sărit în ochi prima dată au fost bisericile, foarte multe. Nu este stradă principală fără biserici. Asta ne duce cu gândul că sucevenii sunt foarte spirituali.

NB: Cine vă susține din punct de vedere financiar?

ZZ: Noi ne susținem, dar mergem foarte mult și pe colaborări, iar sponsorizările sunt binevenite oricând. Pentru că avem blog, site și pagină de Facebook, pe parcursul călătoriilor noastre vom avea o prezență online din ce în ce mai mare, iar de aici vor veni parteneriate, dar și bani, și ne vom putea susține financiar, altfel ar fi foarte costisitor.

NB: V-ați gândit la o valoare totală a proiectului?

ZZ: E mai greu de apreciat o valoare totală a proiectului pentru că cheltuielile din fiecare județ diferă. De exemplu, în Suceava sunt mult mai multe lucruri de făcut decât în Botoșani. Noi vrem să mergem și cu parapanta, să facem și alpinism montan și rafting. În Botoșani cheltuielile s-au ridicat la aproximativ 4.000 de euro, aici fiind incluși și banii noștri, dar și parteneriatele.

NB: Ce vă propuneți să faceți în Suceava cât timp veți sta?

ZZ: Deja am început să explorăm. Noi, pe lângă faptul că vom scrie, pentru fiecare județ vom pregati un hyperlapse (un filmuleț de prezentare editat într-o anumită manieră), pentru a scoate în față fiecare oraș. Cred că vom sta aici o lună jumătate pentru că Suceava e un oraș foarte mare, sunt foarte multe lucruri de văzut și de făcut. Vom sta două săptămâni în orașul Suceava, o săptămână în Rădăuți, una în Fălticeni, iar alte două săptămâni în zona de munte. Vrem să simțim orașul, să cunoaștem oamenii, să vedem diferența de la un oraș la altul. Se spune că fiecare oraș are o personalitate diferită.

NB: Pe unde veți merge?

ZZ: Suntem la început, avem o listă cu multe recomandări. Am primit o propunere să mergem la Muzeul Ouălor Încondeiate, să mergem și la Marginea, de asemenea ni s-a spus să vorbim cu Alexandru Arșinel și cu Sofia Vicoveanca. Vor fi oameni din toate domeniile cu care vom discuta. Ni s-a întâmplat în Botoșani să auzim despre oameni despre care habar nu aveam, iar când i-am cunoscut am aflat că fac  multe lucruri frumoase, dar nu se vorbește foarte mult despre ei.

NB: La ce a trebuit să renunțați pentru a vă dedica proiectului?

ZZ: În primul rând la confort, deși nu ne plângem pentru că stăm la hotel. Cu toate acestea, ieșim din zona noastră de confort pentru că nu te mai atașezi de haine, de cărți, de casă, de oameni. De la o lună la alta schimbi totul, trebuie să cauți soluții, iar dacă apare o problemă trebuie să o rezolvi repede, trebuie să gândești pentru grup.

NB: V-ați gândit să colaborați cu autoritățile locale sau naționale?

ZZ: Punctul de informare turistică a aflat de noi. La primărie înca nu am fost, dar vom merge. Nu ne gândim să amestecăm politica cu proiectul nostru, acesta este o inițiativă privată. Noi am plecat de la ideea „fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, iar schimbarea pleacă de la un individ sau de la un grup.

NB: Cum vă pot găsi oamenii care doresc să vă cunoască sau să vă transmită diverse povești?

ZZ: Ne pot urmări activitatea pe facebook, pe blog sau pe conturile noastre personale. De asemenea, pe site-ul http://www.zigzagprinromania.com/blog/ sunt afișate numerele noastre de telefon. Stati cu ochii pe noi, vrem să diversificăm activitățile pe partea de educație și de divertisment!

 „Pentru că unde-s mulți, puterea crește și povestea nu se-oprește”, așa cum declară membrii Zig Zag prin România, după ce vor vizita Suceava, ei se vor îndrepta spre Maramureș pentru a descoperi și alte povești ce merită spuse.


Intră acum și în grupul de