„Poezia nu trebuie să lipsească din viața niciunei persoane”, interviu cu tenorul sucevean Teodor Ilincăi


Intră acum și în grupul de

concert opera teodor ilincai, lucian dusa, emanuela pascu (3)

Auditoriumul „Joseph Schmidt” din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a fost gazda unui concert de operă de excepție, joi seara, ce i-a adus în fața publicului pe tenorul sucevean Teodor Ilincăi, pianistul Lucian Dușa și mezzosoprana Emanuela Pascu.

Timp de o oră, aproximativ 150 de suceveni s-au delectat cu arii celebre din Verdi, Mozart, Bellini, Puccini sau Bizet, talentul artiștilor fiind apreciat și recompensat cu aplauze îndelungi după fiecare arie.

Printre spectatori s-au aflat și două persoane foarte importante pentru tenorul Teodor Ilincăi, născut la Mălini, în județul Suceava. Este vorba despre mama și unul dintre frații artistului.

A fost cel de-al doilea concert de operă susținut în județul Suceava de tenorul Teodor Ilincăi, după zeci de spectacole pe marile scene ale lumii, alături de nume importante din lirica mondială. Trebuie să menționăm faptul că tânărul tenor are în palmares zeci de premii și a fost invitat să participe în cadrul unor importante gale internaționale cu scop caritabil.

După concertul susținut pe scena suceveană, Teodor Ilincăi, apreciat de o lume întragă pentru culoarea specială și particulară a vocii sale, caldă și puternică în același timp, dar și pentru muzicalitatea și dăruirea cu care abordează repertoriul operistic, tenorul a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru NewsBucovina.

concert opera teodor ilincai, lucian dusa, emanuela pascu (4)

NewsBucovina: Sunteți unul dintre cei mai valoroși tenori români ai momentului, cu o vastă experiență pe scenele importante ale lumii. Cum ați găsit publicul sucevean?

Teodor Ilincăi: Puțin timid la început și exploziv pe final. Mi-a plăcut foarte mult să cânt publicului și să îl încânt, pentru că a părut foarte încântat la final.

N B: Ați venit pe meleagurile natale, în concert, pentru a doua oară, după cum ați spus și în timpul spectacolului.

T I: Da, așa este. Prima oară a fost la Fălticeni, când am primit titlul de Cetățean de Onoare.

N B: Am văzut că aveți o relație specială cu familia, cu părinții, cu frații, iar concertul l-ați dedicat unor persoane foarte dragi, mamei și unuia dintre frații dvs. a cărui aniversare a fost astăzi.

T I: Am ținut să le dedic acest concert pentru că ei m-au susținut foarte mult pe parcursul carierei mele. Ei au fost cei care au decis să mă trimită la studii muzicale prima dată la Suceava.

N B: Colaborați cu nume mari din lumea muzicii. De cine vă simțiți cel mai apropiat?

T I: E greu să spun, pentru că e o lume nu prea mare așa cum se crede uneori, dar cu destul de mulți colegi, dirijori, cântăreți, pianiști. Îmi este greu să mă pronunț, pentru că eu tind să cred că am o relație bună cu toată lumea pentru că asta mi-e firea. Nici n-aș putea să fiu altfel.

N B: Ați spus despre dvs., într-un interviu, că v-ați descoperit târziu vocea de operă și că profesorii nu v-au fost foarte aproape de la început, dar iată că astăzi sunteți pe marile scene ale lumii. Cum s-a întâmplat?

T I: Este și greu. Să nu fim atât de duri. Într-adevăr am avut momente când am simțit că aş fi putut avea mai mult sprijin, dar nicio problemă, tot răul spre bine. Era un semnal că altceva mai bun mă aștepta.

N B: Practic, punctul de plecare în carieră a fost apariția într-un spectacol de televiziune.

T I: Nu mai știu anul exact, dar este vorba despre Bravo Bravissimo, concurs pe care l-am și câștigat, la TVR1, prezentat de Dan Bittman, care îmi este și un bun prieten. Mi se întâmplă lucruri frumoase și trebuie să mulțumesc providenței, familiei și celor care au fost în jurul meu și m-au susținut. Neaparat trebuie să-l aduc în discuție pe maestrul Corneliu Fânățeanu, care din păcate anul trecut ne-a părăsit, dar eu îl port în inimă, cu mine, peste tot pe unde merg.

N B: Care este cheia succesului?

T I: Dragostea! Dragostea ca și concepție, tot ce înseamnă dragoste: dragoste de viață, de familie, de prieteni, de părinți și voia bună, dispoziția. Asta este.

N B: Ce proiecte muzicale aveți pentru 2015?

T I: Sunt foarte multe. Am deja semnate contracte până în 2017, așa se practică la operele mari. Vă spun succint ce se întâmplă anul acesta și la începutul anului viitor. Anul acesta voi avea „Traviata” la Madrid, o premieră, „Faust” la Berlin, tot premieră, un debut foarte important înainte de acestea două – Requiem de Verdi la Cluj, iată că nu renunț să cânt în țară când am ocazia. În vară voi avea debutul meu în Tosca, foarte important, apoi un lucru nemaipomenit că voi merge cu Convent Garden în Japonia, într-un turneu, cu opera „Macbeth” și cu marele dirijor Antonio Pappano cu care îmi va face o foarte mare plăcere să colaborez.

N B: Anul trecut v-ați făcut debutul și în poezie, cu volumul „Cromatisme”. Ce anume v-a îndreptat spre literatură?

T I: Nu e întâmplător pentru că formarea mea din liceu este una de filolog. Cine ne poate opri sau cine ne poate impune de a nu scrie sau de a încerca măcar? Vedem mai apoi dacă am avut ceva de spus sau nu. Din punctul meu de vedere, cred că am avut multe de spus în volumul meu de poezii și sper să mai am câte ceva de spus și pe viitor. Poezia nu trebuie să lipsească din viața niciunei persoane.

N B: Când vă veți întoarce în Suceava?

T I: Când voi fi invitat, în măsura timpului disponibil, cu tot dragul!

 

Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai valoroși tenori români ai generației sale. Cu o experiență vastă pe scenele importante ale lumii, el este apreciat deopotrivă de critici și public pentru culoarea specială, particulară a vocii sale, caldă și puternică în același timp, ușurința și siguranța din registrul acut, dar și pentru muzicalitatea și dăruirea cu care abordează repertoriul operistic. În anul 2008 câștigă primul său premiu și anume Marele Premiu al concursului de tenori din Szczecin – Polonia. În palmaresul artistului se regăsește și locul al II-lea la Concursul Internațional de canto „Francisco Viñas” din Barcelona, premiu ce i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu în 2013. Debutul său internațional a avut loc în ianuarie 2009, pe scena Operei din Hamburg, cu rolul MacDuff din opera MacBeth de G. Verdi.

În anul 2013 a primit din parte Elite Art Club UNESCO Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate. De asemenea, a fost invitat să participe în cadrul unor importante gale internaționale cu scop caritabil, precum  European Aid Organization for Children ( München, 2009) şi AIDS Gala (Berlin, 2011).

Dintre colaborările cu nume importante ale liricii mondiale, se numără concertele din Valladolid (2011) Londra, Bodrum (2013) și Graz (2014), alături de  prestigioasa soprană Angela Gheorghiu.

Pianistul Lucian Duşa este membru al orchestrei Opera Group Project, împreună cu care a susţinut concerte alături de artişti importanţi, iar mezzosoprana Emanuela Pascu este una din cele mai importante voci ale generaţiei sale.

Teodor Ilincăi, născut în 1983 la Mălini, a studiat oboiul în cadrul “Liceului de Artă” din Suceava în perioada gimnaziului.

După absolvirea Liceului Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din București, specializarea Filologie, debutul său artistic s-a realizat sub forma unei colaborări cu Teatrul de revistă “Constantin Tănase”, sau în emisiuni – concurs realizate de TVR1, precum Ploaia de stele (semifinalist) și Bravo-Bravissimo (Marele premiu). Pasiunea pentru muzică l-a determinat să se îndrepte spre Universitatea de Muzică din București, pe care a și absolvit-o în anul 2006, cu specializarea Muzică Bizantină.


Intră acum și în grupul de