Medic oftalmolog sucevean: Ochelarii de soare, incluşi de UE în grupa “dispozitivelor de protecţie individuală”. Recomandări pentru alegerea corectă a ochelarilor de soare


Intră acum și în grupul de

Deşi multă vreme ochelarii de soare au fost consideraţi un accesoriu la modă, în prezent, specialiştii recomandă utilizarea ochelarilor de soare de calitate pentru protecţia ochilor împotriva efectului nociv al radiaţiei ultraviolete din componenţa luminii solare, dar şi pentru protecţia ochilor de praf, de vânt sau de microtraumatisme, oferind, totodată, confort vizual.

Dat fiind rolul lor protector, ochelarii de soare sunt recomandaţi tuturor categoriilor de vârstă şi au fost incluşi de Uniunea Europeană în grupa “dispozitivelor de protecţie individuală”.

Medicul primar oftalmolog sucevean Cristina David de la Clinica Oftalmologică NovaOptic Suceava a oferit cititorilor NewsBucovina câteva recomandări privind alegerea corectă a ochelarilor de soare, dar şi informaţii legate de efectele nocive pe care le pot avea radiaţiile ultraviolete asupra ochilor în lipsa unei protecţii corespunzătoare.

Dr Cristina David

Medicul primar oftalmolog sucevean Cristina David a declarat că radiaţia ultravioletă are un efect nociv asupra ochilor, fiind demonstrat clinic că expunerea pe termen lung la radiaţia ultravioletă induce leziuni ale pleoapelor, corneei, cristalinului şi retinei.

“Radiaţia ultravioletă (UV) este o componentă a luminii solare, clasificată după lungimea de undă în UVA, UVB, UVC.  Cu cât este mai scurtă lungimea de undă, cu atât este mai mare nivelul energiei şi potenţialul nociv al expunerii. Razele UVA, cu cea mai mare lungime de undă, produc bronzarea pielii şi sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a acesteia; razele UVB pot determina  arsuri la nivelul pielii şi sunt cel mai adesea  asociate cu cancerul de piele şi cu cataracta;  razele UVC au cea mai scurtă lungime de undă şi sunt cele mai periculoase, însă, din fericire, sunt blocate de startul de ozon din atmosfera Pământului  şi nu ajung pe suprafaţa terestră”, a explicat medicul sucevean.

Doctorul Cristina David a subliniat că expunerea acută la radiaţiile ultraviolete poate determina leziuni ale suprafeţei anterioare a ochiului asemănătoare arsurilor solare la nivelul pielii, ce se manifestă prin durere, înroşire, senzaţie de corp străin, sensibilitate la lumină şi lăcrimare abundentă, iar efectele expunerii pe termen lung la radiaţia UV sunt cumulative şi mai severe, deşi adesea sunt asimptomatice.

“Cu cât este mai mare expunerea ochiului la radiaţia UV, cu atât creşte riscul apariţiei tulburărilor oculare, din cauza efectelor cumulative ale leziunilor induse de UV. Printre acestea se numără apariţia cataractei, a degenerescenţei retinei, a cancerului de piele cu localizare la nivelul pleoapelor sau în regiunea perioculară şi a altor afecţiuni oculare cronice precum pterigionul şi pinguecula”, a spus medicul oftalmolog sucevean.

 

Ea a precizat că ochii copiilor sunt mai predispuşi la afectarea cronică, cumulativă a radiaţiei ultraviolete din cauza unor particularităţi anatomice, copiii având  irisul mai deschis la culoare, au pupila mai mare decât cea a adulţilor şi petrec mai mult timp în aer liber.

“De aceea, protecţia ochilor faţă de radiaţia UV trebuie începută de la vârste mici prin acoperirea capului cu o şapcă sau cu o pălărie cu boruri care să umbrească şi ochii, dar şi cu ochelari de soare speciali pentru copii”, spus Cristina David.

Medicul primar oftalmolog a mai spus că ochelarii de soare sunt recomandaţi pentru orice vârstă dat fiind rolul lor protector şi reprezintă “un aliat” important pentru sănătatea ochilor.

Ea a explicat că valoarea de protecţie a ochelarilor de soare este dată de filtrele solare, ce au valori cuprinse între 0 şi 4, iar recomandările de utilizare sunt prezentate în nota informativă care însoţeşte orice pereche de ochelari de soare de calitate.

Doctorul Cristina David a arătat că printre beneficiile utilizării ochelarilor de soare de calitate se numără  protecţia de sută la sută la radiaţia ultravioletă, prevenirea afecţiunilor oculare, confort vizual, siguranţă şi contrast îmbunătăţit – lentilele polarizante reduc reflexiile supărătoare  provocate de suprafeţele strălucitoare reflectante, dar şi

vedere mai bună pentru şoferi, în sensul adaptării rapide la variaţii mari de intensitate luminoasă (filtre categoriile 2 şi 3).

Medicul primar oftalmolog sucevean a precizat că Uniunea Europeană a inclus ochelarii de soare în grupa “dispozitivelor de protecţie individuală”.

cristina david

Ea a spus că dacă ochelarii nu oferă protecţie UV, ochii vor avea de suferit subliniind că ochelarii de soare ieftini blochează o parte din lumină, pupila  se deschide, lăsând loc acţiunii nocive a razelor UV.

“Rezistaţi  tentaţiei de a achiziţiona din locuri neautorizate ochelari de soare doar pentru că sunt ieftini, ei dăunează mai mult vederii decât dacă nu i-aţi purta deloc!”, a spus medicul sucevean care a recomandat alegerea unei perechi de ochelari de soare din magazine specializate de optică medicale, autorizate de Ministerul Sănătăţii.

Referindu-se la persoanele care poartă permanent ochelari, medicul oftalmolog Cristina David a precizat că protecţia ochilor la soare poate fi realizată cu ajutorul unor lentile speciale colorate, care respectă dioptriile prescrise de medicii oftalmologi, arătând că .

ochelarii de soare cu dioptrii sunt indicaţi atât adulţilor, cât şi copiilor care au o corecţie optică permanentă.

“Ochelarii de soare protejează ochii faţă de radiaţia solară şi de razele ultraviolete, de vânt, de praf, de microtraumatisme şi oferă confort vizual. Este important ca aceştia să fie de bună calitate, cu filtre de protecţie corespunzătoare normativelor europene”, a mai spus medicul sucevean Cristina David.


Intră acum și în grupul de