„Nu moda trebuie să dicteze ce se află sau ce nu se află în casa noastră”, interviu cu designerul Manuela Cosovanu


Intră acum și în grupul de
manuela cosovanu
Manuela Cosovanu

Acasă e locul în care oamenii petrec timp preţios în familie și în care se simt confortabil şi în siguranţă.

Cei care doresc ca „acasă” să fie mai mult decât o simplă construcție, fie că vorbim de o garsonieră sau de o casă impunătoare într-un cartier select, trebuie să ştie că amenajarea locuinţei trebuie să fie făcută cu bun gust, să încânte vizual și să aducă funcționalitate spațiului.

Pentru a nu da greș din acest punct de vedere, designerii de interior reprezintă cea mai bună soluție. Cu multă creativitate și dorință de a transforma până și cel mai mic loc dintr-o casă într-un spațiu util, designerii de interior au întotdeauna resursele și ideile necesare pentru a realiza ceva pe placul proprietarilor.

Manuela Cosovanu, o tânără suceveancă de 31 de ani, și-a descoperit pasiunea pentru amenajările interioare în timpul facultății de „Design interior” de la Iași, iar acum se poate mândri cu faptul că zeci de clienți, din Suceava și nu numai, au apelat la sfaturile ei.

Într-un interviu în exclusivitate pentru NewsBucovina, Manuela Cosovanu a vorbit despre tendințe, activitatea sa profesională, despre ce presupune munca unui designer de interior și a oferit sfaturi prețioase celor care se pregătesc să amenajeze un loc căruia să-i spună cu drag „acasă”.

NewsBucovina: După ce ai absolvit Facultatea de Arte la Iași ai ales să te întorci acasă, la Suceava, și să ţi deschizi un birou de proiectare. Care au fost planurile tale la acel moment?

Manuela Cosovanu: Niciodată nu mi-am dorit să rămân în Iași, mi-am dorit să mă întorc acasă. Nici măcar nu am visat să plec din țară vreodată. Mi-am propus să lucrez, să fac asta pe cont propriu, să nu rămân mult timp angajata unei firme. A fost parte din viziunea mea. Eu voiam până în 30 de ani să am biroul meu de proiectare. Important e să te ții de ceea ce îți propui. Oricine poate, numai să aibă voință. În momentul în care îți fixezi un scop, îți aranjezi prioritățile în funcție de scopul respectiv. Nu mai investești în haine, în aparențe, acestea sunt trecătoare. Investești în visul tău dacă vrei să devină realitate. Dacă nu, mult timp rămâi în spatele celorlalți.

NewsBucovina: Care a fost primul tău proiect de design interior?

Manuela Cosovanu: A fost o cameră în culoarea iasomiei combinată cu un mov prună. A fost suprinzător! Eu am luat un dormitor, doamna respectivă avea restul casei făcut. Ea se aștepta să fie camera în ton cu restul casei, dar mie îmi place să ies tot timpul din tipare, nu pentru a încălca reguli, ci pentru a face și altceva. A fost foarte bine, mi-a aprobat din prima proiectul.

NewsBucovina: Sunt sucevenii receptivi, apelează la sfaturile specialiștilor de design interior?

Manuela Cosovanu: Sunt tot mai receptivi. Pe mine mă interesează nu ceea ce se întâmplă acum, ci creșterea pe care am văzut-o în ultimii ani. Faptul că e în creștere cererea e important. Față de acum doi ani, suntem mult mai căutați. Vin clienți și pentru cele mai mici detalii. Am clienți care m-au sunat și pentru o culoare de cuvertură. Mie îmi place să iau clientul cu mine la cumpărături, să fac potriviri de față cu el. Practic, eu îi ajut pe ei, dau sugestii, fac randări, pun în scenă, discutăm, schimbăm dacă e cazul, dar nu impun stilul meu, nu ar fi corect. Trebuie să găsești un stil care i se potrivește clientului tău. Contează unde e amplasată casa, stilul de viață al proprietarului, mentalitatea lui. Stabilești o amenajare în funcție de cine e proprietarul, nu în funcţie de cine ești tu ca designer.

NewsBucovina: Cine apelează la sfaturile designerilor?

Manuela Cosovanu: Am observat că media de vârstă este undeva la 40 de ani, tinerii ne caută mai puțin. În general, tineretul își ia o locuinţă prin „Prima casă” sau alte programe, apelează la bancă, iar bugetul este foarte limitat.

NewsBucovina: Cum îţi dai seama de ceea ce le-ar plăcea clienților? Le ceri fotografii?

Manuela Cosovanu: Da, eu le cer acest lucru. Din momentul în care eu fac cunoștință cu clienții, eu îi rog să îmi trimită câteva imagini cu ceea ce lor le place, cu lucruri care îi atrag, și îmi dau seama ce stil le place.

NewsBucovina: Cum reușeşti să te apropii de clienți?

Manuela Cosovanu: Mie îmi place să fac lucrurile ca pentru mine. Dacă oamenii simt că lucrezi cu pasiune și lucrezi ca și pentru casa ta, i-ai câștigat. Orice domeniu ai practica, dacă faci ca pentru tine, omul te simte. Contează să știi să comunici cu clientul și să îi arăți că îți pasă de el.

NewsBucovina: Care este cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont atunci când apelăm la un specialist în amenajarea locuinţelor?

Manuela Cosovanu: Trebuie să știm foarte clar ceea ce vrem să facem. De asemenea, e foarte important să cunoașteți bugetul. Mulți nu spun bugetul, cel mai adesea din prejudecata că noi, designerii, profităm de faptul că ei au mulți bani. Pe mine nu suma mă impresionează. Scopul este ca eu să implementez proiectul respectiv, iar dacă nu am bani la dispoziție, nu pot duce la bun sfârșit proiectul. E foarte important bugetul, orice om înțelept care se apucă de o casă, se uită în buzunar: am bani să o termin sau nu?

Mai sunt unii care văd foarte multe, nu spun bugetul, mă fac să cred că au banii respectivi și vine un moment în care trebuie să mobilăm, de exemplu, bucătăria, care este foarte importantă, și se termină banii.

NewsBucovina: Care sunt materialele pe care le preferi?

Manuela Cosovanu: Îmi place lemnul pentru că este viu și puternic. Nu mă deranjează deloc că lemnul lucrează în timp, din contra, îmi place acest lucru. Nu prea îmi plac prefabricatele, dar le folosim pentru că trăim într-o eră în care nu ne permitem să tăiem lemnul pentru mofturile noastre, și nici nu ar fi corect. Folosim lemnul cu discreție și bun simț. Nu există interior în care să nu meargă deloc lemnul. Este un material fascinant, sunt atâtea esențe, fiecare esență are fibra ei, după cum dai baițul îl scoți în evidență mai tare sau mai puțin. Esența de frasin e frumoasă, ulmul, alunul îmi place foarte mult, e ceva mai nobil, dar nu prea se găsește la noi, e tăiat în țară, dar folosit în afară. Foarte multă mobilă care se vinde acum în Franța și Italia e făcută în România.

NewsBucovina: Cum te influențează tendințele în materie de design interior?

Manuela Cosovanu: Îmi plac direcțiile, dar nu mă iau după trenduri. Spunea cineva că moda e un lucru foarte urât, de accea trebuie schimbată des. Moda în materie de mobilier ține cam patru, cinci ani. E o chestiune ce ține de comercial. Mă influențează moda, nu pot spune că nu mă influențează. Fără să ne dăm seama suntem influențați. Cultura noastră se formează în funcție de ceea ce noi vedem. Când vezi în jurul tău lucruri care sunt promovate, automat încep să-ți placă. Mie îmi place să fac interioare pe care le-aș vedea actuale și peste zece ani. Sunt lucruri care te ajută să depășești sfera timpului. Și știi cum? Neghidându-te după modă.

NewsBucovina: Stilul shabby chic a prins avânt în această perioadă. Ce ne poţi spune despre acest stil?

Manuela Cosovanu: Nu pot să spun că iubesc foarte mult stilul acesta shabby chic, îmi plac anumite elemente, dar nu îmi place avântul pe care l-a luat la noi în regiune. E un stil shabby chic mai ieftin. Stilul shabby chic în stilul britanic este mult mai rafinat și în general e construit din lemn. Se folosește și fierul forjat, la modul discret. Nu este un stil încărcat nicidecum, nici un stil vaporos. În regiunea noastră e o variantă ieftină a stilului shabby chic.

NewsBucovina: Care a fost cea mai mare provocare pentru tine?

Manuela Cosovanu: Provocările cele mai mari sunt spațiile mici, acestea îmi plac și cel mai mult. Într-un spațiu mare, gol, oricine poate să facă amenajarea. Când e un spațiu restrâns trebuie neaparat să fie cineva care să vadă, să cunoască necesitățile, să știe cotele de gabarit.

NewsBucovina: Care este proiectul tău de suflet?

Manuela Cosovanu: Un proiect de suflet a fost garsoniera pe care a promovat-o  Adela Pârvu. Acolo mi-au plăcut foarte mult și clienții și cum am lucrat cu ei. A fost distractiv totul, de la meseriașul cu care am lucrat, la excursii, ieșiri la cumpărături. A fost proiectul care m-a entuziasmat cel mai tare. Totul ține să măsori și să stabilești tot proiectul tridimensional. Știm exact pe foaie și pe planșă ce avem. Un arhitect niciodată nu o să facă casa din discursuri, el o pune pe foaie. Așa și noi, un designer care se respectă pune totul pe foaie.

NewsBucovina: Ce sfaturi ai pentru sucevenii care se pregătesc să-şi amenajeze locuinţele?

Manuela Cosovanu: Sfatul meu este să stabilească de la bun început ceea ce vor, să nu cheltuie mult pe lucruri inutile. Pornind de la temelie să apeleze la un specialist care să ia casa de la cap la coadă. Un alt lucru, să încerce să se întindă exact cât pătura le permite, nu mai mult. Nu trăim vremuri în care facem un credit ca să ne luăm o canapea. Ne încadrăm în bugetul pe care îl avem, ce nu se poate facem mai încolo. Ideal ar fi să apeleze când casa este la roșu. Să nu se ia după modă, nu moda trebuie să dicteze ce se află sau ce nu se află în casa noastră.

NewsBucovina: Lucrezi și pe partea de recondiționare a obiectelor vechi. Există o piață pentru aşa ceva în Suceava?

Manuela Cosovanu: Deocamdată, nu este piață pentru așa ceva aici, mai mult în partea de sud și de vest a țării. Trendul de a recondiționa este de vreo doi, trei ani. Nu au fost luate în vizor piesele restaurate pentru că nu găsești restauratori. E o meserie pe care nu o poate face un începător, trebuie să cunoști foarte bine lemnul. Restauratorii sunt în general bătrâni, care nu și-au făcut ucenici care să ducă mai departe meseria. Eu am găsit pe cineva care lucrează doar din pasiune. În Suceava nu este piață pentru așa ceva.

NewsBucovina: Ce obiecte se recondiționează cel mai mult?

Manuela Cosovanu: În general scaunele, comodele cu sertare și uși și se retapițează canapelele. Cu retapițatul e o mare surpriză, nu știi ce găsești dedesubt. Acestea sunt în general din perioada post Primului Război Mondial. În România nu prea sunt astfel de obiecte. Anticariatele din afară au foarte multe obiecte de genul acesta pentru că acolo s-a și dezvoltat arta respectivă. La noi au fost puțini boieri care au avut un astfel de mobilier. La noi în țară nu avem ce restaura pentru că nu există o cultură în această direcţie. Probabil va exista și la noi, pe viitor, pe măsură ce omul va fi mai educat. Nu avem o educație estetică.

NewsBucovina: În opinia ta, cum s-ar putea remedia această problemă?

Manuela Cosovanu: Soluția este ca noi, designerii, dar și arhitecții, să avem un cuvânt de spus. Educația vizuală se face tot prin percepție vizuală. Așa te educi să vezi frumosul. Dacă tu vezi lucruri prost făcute și ieftin, te obișnuiești şi acela devine gustul tău. Cum se schimbă gustul tău? Călătorind, văzând și altfel de case.

 

 

 


Intră acum și în grupul de