Un an de Radio InfoKids la Palatul Copiilor Suceava


Intră acum și în grupul de

O iniţiativă timidă la început, dar care pe parcurs a prins rădăcini, primită cu mult entuziasm de copiii care frecventează cercul Redacţie, Presă/Radio TV, Radio InfoKids este un radio pentru copii şi al copiilor, care funcţionează sub această titulatură din data de 4 octombrie 2009.

Iniţial, cercul de Redacţie, presă/radio şi-a desfăşurat activitatea într-o formă scrisă, găzduită săptămânal de un cotidian local, pagina cu numărul 9 fiind dedicată, pe atunci, exclusiv, activităţilor Palatului Copiilor. În rubrică erau anunţate, practic, toate evenimentele care se petreceau în săptămâna precedentă, sau erau anunţate evenimente viitoare şi rezultate excepţionale obţinute de copiii din cadrul Palatului. „După această mediatizare în presa locală, am observat o creştere considerabilă a numărului de copii care aveau să se înscrie în anul şcolar 2010-2011, ceea ce ne-a bucurat foarte mult”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Mihaela Buculei, jurnalist şi profesor în cadrul cercului Redacţie, Presă/Radio.

Iniţiativa creării unui radio dedicat copiilor, în care micuţii să aibă posibilitatea moderării propriilor emisiuni, a aparţinut însă directorului Palatului Copiilor Suceava, Victor Şutac. Activitatea de presă s-a extins, astfel, începând cu luna octombrie a anului 2009, cu sprijinul „tehnic” al Ştefaniei Şoiman, coordonatoarea cercului de Informatică şi cu cel a lui Iulian Atănăsoae, informatician în devenire, elev în clasa a IX-a la Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Astfel, din data de 4 octombrie 2009, Radio InfoKids poate fi ascultat în varianta electronică, la adresa www.pacosv.ro , deviza radioului pentru copii fiind Muzicã bunã şi ştiri care te intereseazã.

Din fonduri proprii ale Palatului, a fost achiziţionat un minimum de aparatură cu ajutorul căreia copiii se pot auzi în toate colţurile lumii. Nu de puţine ori, aceştia sunt ascultaţi de către colegi de şcoală, sau prieteni plecaţi în străinătate la diferite concursuri, sau olimpiade internaţionale.

La început mai stângaci, acum din ce în ce mai responsabili în ceea ce fac, copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani, din clasele IV-XII, se prezintă cu mare responsabilitate în fiecare miercuri, sau sâmbătă, la Palat, pentru a-şi aduce, cu mult drag, aportul la realizarea emisiunilor radio difuzate.

Practic, cei mici îşi exerseazã talentul de viitori redactori şi nu numai, editând singuri câte un material cu subiect ales din desfăşurarea evenimentelor de interes şcolar sau cultural, care se adresează, de cele mai multe ori, publicului tânăr ca sprijin în educaţia civică şi cultură. Fiecare copil vine astfel pregătit cu câte un subiect, două sau chiar mai mute, strânse din tipul săptămânii de la şcoala, sau se inspiră din presa locală, folosind adesea materiale furnizate de ziarului electronic NewsBucovina.ro.

Din redacţia InfoKids fac parte “veteranii” Ioana Cătălina Andrei, elevă în clasa a X-a, la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”, aleasă în funcţia de redactor-şef, Magda Cimbru, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional Petru Rareş, cel mai vechi moderator al Radio InfoKids, prima elevă a cercului, alături de Alexandra Tihan (clasa a X-a), care freventează cercurile oferite de Palatul Copilului de 10 ani, Irina Josan (clasa a XI-a) la acelaşi colegiu, Daniela Albu (clasa a X-a), o voce deosebită, şi Iulian Atănăsoae, informaticianul radio-ului. Acestora li se alătură şi colegii lor mai mici, învăţăcei, Ioana Nesteriuc (clasa a VI-a), Alexandra Rusu (clasa a V-a) de la Şcoala Generală nr.3 Suceava, Roberta Poroch (clasa a VI-a) de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Sebastian Filipciuc (clasa a VII-a) de la Şcoala Generală nr. 10, ş.a.

La Radio InfoKids se aud, adesea, şi vocile colegilor de la cercurile învecinate, dornici să spună poezii, sau să anunţe un eveniment ce se va derula în cadrul cercului pe care îl frecventează. Un exemplu viu de cunoaştere a celor mai frumoase creaţii literare în versuri este Sorin Petru Rusu, care, sâmbătă, a rostit cu emfază poeziile „Croitoraşul” şi „Motanul Tom”.

Scopul acestui cerc este acela de a-i ajuta pe copii să se exprime liber, coerent, totodată fiind învăţaţi să o facă în spiritul jurnalistic al unei posibile, viitoare meserii.

„Vrem să extindem colaborarea cu cercul de jurnalism, dorim să primim de acolo copii pregătiţi să trateze într-o manieră jurnalistică un eveniment”, a completat Mihaela Buculei.

Radio InfoKids desfăşoară săptămânal, o colaborare fructuoasă cu oameni importanţi, fiecare pe domeniul său de activitate, care moderează, fiecare în parte, câte o emisiune. Printre aceştia se numără profesori, jurnalişti şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii: profesorii Dimitrie Olenici şi Cezar Leşanu, care moderează emisiunea „Călătorie în Univers”, profesorii Sorin Rîmbu şi Gheorghe Pricop („Rubrică sportivă”), prof. Otilia Ciubotaru („English my way”), Brânduşa Sorina Bialy (“Copilul, pledoarie pentru viitor“), Mihaela Apostol (“Părinţi competenţi, copii sănătosi”), inspectorii Ileana Iacob şi Ionuţ Epureanu („NU violenţei!”), prof. Cezar Cramariuc (“Paşi în timp. Istoria lumii”), prof. Marcela Olga Reuţ („Lumea poveştilor”), prof. Mihai Lungoci (“Muzica de ieri şi de azi”), prof. Mihaela Buculei (Emisiune cerc radio), prof. Mircea Nanu Muntean (“La frontierele cunoaşterii”) şi prof. Dorina Rîmbu (“Magia cuvintelor”).

Paleta emisiunilor propuse şi invitaţii de la Radio InfoKids contureazã caracterul educativ al acestui proiect.

Rãmânând în sfera mass-media, anul acesta s-a înfiinţat cercul de Jurnalism şi ziaristicã, pornind de la premisa dreptului la opinie al copiilor, a nevoii acestora de a avea încredere în ei înşişi şi, nu în ultimul rând, în sprijinul dezvoltării competenţelor de comunicare şi a spiritului de echipã.

Echipa de coordonare a Radio InfoKids este formată din Victor Şutac, Ştefania Şoiman şi Mihaela Buculei.


Intră acum și în grupul de